Σουλαδάκη για Ιράν: «Η νέα γενιά της χώρας δεν έχει άλλη επιλογή από την διαμαρτυρία»

0
83

Νατάσα Παυλοπούλου
09/10/2022 10:37

Το Ιράν «φλέγεται», εβδομάδες μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι. Η 22χρονη κοπέλα σύμβολο πλέον παναθρώπινης αντίστασης που συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών», κατηγορήθηκε ότι δεν συμμορφώθηκε με τους «κανόνες χιτζάμπ» και δολοφονήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου.
Έκτοτε η χώρα έχει παραδοθεί στις φλόγες, μετρώντας εκατοντάδες νεκρούς και συλλήψεις, καθώς οι Αρχές καταστέλλουν βίαια το λαϊκό κύμα οργής που τα βάζει πλέον με το θεοκρατικό καθεστώς και τις επιταγές του. Παρά τις παθιασμένες εκκλήσεις στη Δύση, η ιρανική κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση να αλλάξει κατεύθυνση στο εσωτερικό.

Διαδήλωση στο Καπιτώλιο απο μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας Πηγή: ΑΡ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ιράν Πηγή: ΑΡ

Η Ζιλιέτ Μπινός κόβει τα μαλλιά της σε ένδειξη συμπαράστασης στις Ιρανές Πηγή: ΑΡ

Ισραηλινές κάνουν πορεία υπέρ των Ιρανών Πηγή: ΑΡ

Πώς ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στο Ιράν; Ο θυμός δεν έχει να κάνει μόνο με τον θάνατο της Μάχσα Αμίν, ρωτάμε την κα Σουλαδάκη η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα.
«Από τις πιο ορατές και κοινωνικά συμβολικές αλλαγές μετά την επανάσταση του 1979, ήταν η επιβολή στις γυναίκες, του υποχρεωτικού χιτζάμπ (μαντήλι στο κεφάλι) παρά τις προεπαναστατικές υποσχέσεις του Χομεϊνί, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι γυναίκες υπό την Ισλαμική Δημοκρατία θα έχουν κάποια ελευθερία στο ντύσιμο, ιδιαίτερα όσον αφορά το χιτζάμπ.

H διεθνολόγος, Βασιλική Σουλαδάκη στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Ιράν

Επίσης να σημειώσουμε ότι οι κανόνες για την εμφάνιση δεν αφορούσαν μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες. Οι άντρες θα έπρεπε να αφήνουν γένια, να μην φοράνε πουκάμισα με γιακά για να ξεχωρίζουν από τους δυτικούς και από την εποχή του καθεστώτος του Σάχη. Με μια έννοια η θεοκρατική λογοκρισία του Ισλαμικού καθεστώτος αντικατέστησε την επίσης αυταρχική κοσμική διακυβέρνηση του Σάχη,διαιωνίζοντας στο Ιράν μια αυταρχική πολιτική κουλτούρα».
Πριν λίγους μήνες η κα Σουλαδάκη επισκέφθηκε το Ιράν και είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την καθημερινότητα της χώρας.
«Γνώρισα ευγενικούς ανθρώπους με βαθιά κουλτούρα και υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Γυναίκες δυναμικές, μορφωμένες που εργάζονται και που λαχταρούν να απαλλαγούν από τους περιορισμούς που τους έχει επιβάλει το θεοκρατικό καθεστώς.

Γυναίκα χορεύει στην Κωνταντινούπολη, σε διαδήλωση υπέρ του ΙράνΑΡ

Οι καιροί έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι δεν είναι πλέον απομονωμένοι χωρίς επαφή με τη ζωή εκτός των στενών γεωγραφικών ορίων της χώρας τους. Εδώ να σημειώσουμε ότι με …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή