«Σταθερό» πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου προωθεί η G7

0
74

«Σταθερό» πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου προωθεί το G7 αλλά σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που είχαν αρχικά συζητηθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο συνασπισμός της G7 και η Αυστραλία καταλήγουν στην επιλογή να θέσουν μια συγκεκριμένη τιμή, πιθανώς πάνω από τα 60 δολάρια. Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους συμφώνησαν να ορίσουν ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό αργό πετρέλαιο σε σταθερό επίπεδο, αντί για κυμαινόμενο που κινείται με τις τιμές αναφοράς του αργού, δήλωσαν στο Bloomberg αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.
Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο επίπεδο θα αθοριστεί η τιμή, αλλά θα είναι ένας σταθερός αριθμός και όχι μια έκπτωση σε σχέση με το Μπρέντ, δήλωσαν αξιωματούχοι του συνασπισμού που γνωρίζουν το θέμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει την επιθυμία να τεθεί το ανώτατο όριο για το αργό πετρέλαιο πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες να πείσει τη Ρωσία να πουλήσει τουλάχιστον ορισμένες ποσότητες μέσω του προγράμματος.
Το ανώτατο όριο, αν και είναι στατικό, θα αναθεωρείται τακτικά και θα μπορούσε να αλλάξει από τον συνασπισμό, ο οποίος αποτελείται από την G7 και την Αυστραλία. Η προσέγγιση θα ενισχύσει τη σταθερότητα της αγοράς και θα απλοποιήσει τη συμμόρφωση, είπε ένας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο σχεδιασμό, ήταν υπό εξέταση ένα ανώτατο όριο τιμής από 40 έως 60 δολάρια το βαρέλι, με ορισμένους αξιωματούχους να θέλουν να διατηρήσουν το όριο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χαμηλό εύρος. Αλλά τώρα, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στα σχέδια συζητούν ένα ανώτατο όριο πιο κοντά στα 60 δολάρια, παρόλο που ορισμένοι ανάμεσά τους πιστεύουν ότι αυτό θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να συνεχίσει να κερδίζει αρκετά έσοδα από τις πωλήσεις.

Η Ρωσία εισέπραξε περίπου 15 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις πετρελαίου τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για αυτήν τη ροή εσόδων που έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά σε μια παγκόσμια αγορά που κυριαρχείται από χώρες χωρίς δημοκρατικές κυβερνήσεις, με επικεφαλής τ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή