Στη Φινλανδία, η εκπαίδευση χωρίς σχολικά μαθήματα από το 2020

0
85

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Στις διεθνείς αξιολογήσεις, είναι πάντα στην πρώτη δεκάδα. Ωστόσο, οι αρχές δεν είναι έτοιμες να επαναπαυτούν στις δάφνες τους και έχουν αποφασίσει να φέρουν εις πέρας μια πραγματική επανάσταση στο εκπαιδευτικό τους σύστημα.

Οι Φιλανδοί αξιωματούχοι θέλουν να καταργήσουν τα σχολικά μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών. Δεν θα υπάρχουν πλέον μαθήματα στη φυσική, τα μαθηματικά, τη λογοτεχνία, την ιστορία ή τη γεωγραφία.

Embed from Getty Images

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης στο Ελσίνκι, Marjo Kyllonen, εξήγησε τις αλλαγές:

“Υπάρχουν σχολεία που διδάσκουν με τον παλιομοδίτικο τρόπο που ήταν ωφέλιμος στις αρχές του 1900 – αλλά οι ανάγκες δεν είναι πλέον οι ίδιες και χρειαζόμαστε κάτι πιο κατάλληλο για τον 21ο αιώνα».

Αντί για μεμονωμένα μαθήματα, οι μαθητές θα μελετούν γεγονότα και φαινόμενα σε μια διεπιστημονική μορφή. Για παράδειγμα, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα εξεταστεί από τη σκοπιά της ιστορίας, της γεωγραφίας και των μαθηματικών. Και κάνοντας το μάθημα “Η εργασία σε ένα Cafe”, οι μαθητές θα απορροφήσουν έναν ολόκληρο όγκο γνώσεων σχετικά με την αγγλική γλώσσα, την οικονομία και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Αυτό το σύστημα θα εφαρμοστεί για τους μεγαλύτερους μαθητές, ξεκινώντας από την ηλικία των 16. Η γενική ιδέα είναι ότι οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν οι ίδιοι ποια θέματα ή φαινόμενα θέλουν να σπουδάσουν, λαμβάνοντας υπόψη τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον και τις δυνατότητές τους. Με τον τρόπο αυτό, κανένας φοιτητής δεν θα υποχρεούται να έχει μια ολόκληρη σειρά μαθημάτων στη φυσική ή χημεία, ενώ όλη την ώρα θα σκέφτεται “Γιατί πρέπει να τα γνωρίζω αυτά;”

Η παραδοσιακή μορφή της επικοινωνίας δασκάλου-μαθητή, επίσης, πρόκειται να αλλάξει. Οι μαθητές δεν θα κάθονται πλέον σε θρανία και θα περιμένουν με αγωνία να κληθούν να απαντήσουν σε μια ερώτηση. Αντ ‘αυτού, θα συνεργάζονται σε μικρές ομάδες για να συζητούν τα προβλήματα.

 

Το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα ενθαρρύνει τη συλλογική εργασία και αυτός είναι ο λόγος που οι αλλαγές θα επηρεάσουν επίσης και τους εκπαιδευτικούς. Η σχολική μεταρρύθμιση θα απαιτεί μεγάλη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών των διαφόρων θεμάτων. Περίπου το 70% των εκπαιδευτικών στο Ελσίνκι έχουν ήδη αναλάβει τις προπαρασκευαστικές εργασίες σύμφωνα με το νέο σύστημα για την παρουσίαση των πληροφοριών και ως εκ τούτου θα έχουν αντίστοιχα αύξηση μισθού.

Οι αλλαγές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.