Οι έγκυες γυναίκες δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι ίδιοι και τα μωρά τους από τις σύγχρονες δίαιτες, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί καθώς περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε φυτικές τροφές. Μια μελέτη που εξέτασε την υγεία των εγκύων μητέρων από χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νέας Ζηλανδίας και της Σιγκαπούρης, διαπίστωσε ότι το 90% στερούνταν βασικών βιταμινών απαραίτητων για υγιείς εγκυμοσύνες και την ευημερία των αγέννητων βρεφών. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, σε συνεργασία με ειδικούς σε όλο τον κόσμο, εξέτασαν περισσότερες από 1.700 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες έλειπαν βασικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αφθονία στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αυτά περιελάμβαναν βιταμίνες Β12, Β6 και D, φολικό οξύ και ριβοφλαβίνη που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα. Ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής Επιδημιολογίας Keith Godfrey, από το Πανεπιστήμιο του Southampton, είπε ότι ο επιπολασμός της έλλειψης βιταμινών μεταξύ των γυναικών που προσπαθούν να μείνουν έγκυες σε πλούσιες χώρες είναι μια σοβαρή ανησυχία. Και πρόσθεσε: «Η ώθηση για μείωση της εξάρτησής μας από το κρέας και τα γαλακτοκομικά για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα είναι πιθανό να εξαντλήσει περαιτέρω τις μέλλουσες μητέρες από ζωτικά θρεπτικά συστατικά, κάτι που θα μπορούσε να έχει μόνιμες επιπτώσεις στα αγέννητα παιδιά. «Η μελέτη μας δείχνει ότι σχεδόν κάθε γυναίκα που προσπαθούσε να συλλάβει είχε ανεπαρκή επίπεδα μίας ή περισσότερων βιταμινών και ο αριθμός αυτός θα επιδεινωθεί όσο ο κόσμος οδεύει προς τις φυτικές δίαιτες. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους σε υπανάπτυκτες χώρες — αλλά επηρεάζει επίσης την πλειοψηφία των γυναικών που ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος». Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine, αξιολόγησε 1.729 γυναίκες μεταξύ 18 και 38 ετών κατά τη σύλληψη και παρακολούθησε πολλές κατά τη διάρκεια των επόμενων κυήσεων. Το ανέλαβαν ερευνητές από το Σαουθάμπτον και το Βιοϊατρικό Ερευνητικό Κέντρο του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας και Φροντίδας (NIHR), του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και του Οργανισμού Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας, Σιγκαπούρη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εννέα στις δέκα γυναίκες είχαν οριακά ή χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, ριβοφλαβίνης, βιταμινών Β12 και D κατά τη διάρκεια της σύλληψης και ότι πολλές ανέπτυξαν ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 στα τέλη της εγκυμοσύνης.
Ο συν-συγγραφέας Καθηγητής Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Wayne Cutfield, από το Πανεπιστήμιο του Auckland, είπε ότι ενώ το φολικό οξύ συνιστάται για γυναίκες που προγραμματίζουν σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να λαμβάνουν πολυβιταμίνες χωρίς ιατρική συνταγή για τη μείωση των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά. Και πρόσθεσε: «Η ευημερία μιας μητέρας πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει άμεση επίδραση στην υγεία του βρέφους, στη δια βίου σωματική του ανάπτυξη και στην ικανότητα μάθησης». Η δοκιμή PLOS Medicine ήταν η πρώτη που έδειξε ότι τα συμπληρώματα, που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, μπορούν να μειώσουν τις ανεπάρκειες βιταμινών κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από τη σύλληψη, της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Ο αναπληρωτής καθηγητής Shiao-Yng Chan στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης δήλωσε: «Εάν συνεχίσουμε να κινούμαστε προς δίαιτες με λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, μειώνοντας την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του παιδιού, οι ανεπάρκειες βιταμινών θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι γυναίκες αρχίσουν να παίρνουν περισσότερα συμπληρώματα ή υποστηρίζονται με συγκεκριμένες συμβουλές σχετικά με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά».
The post Στις έγκυες γυναίκες λείπουν τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για αυτές και τα μωρά τους appeared first on Νέοι Γονείς.