Στους καταναλωτές θα περάσει το «χαράτσι» των 10 ευρώ που επιβλήθηκε στους ηλεκτροπαραγωγούς

0
128

Η επιβολή ειδικού τέλους ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ένα μέτρο που διχάζει. 

Τα έσοδα που θα αντλούνται θα κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με στόχο την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών φυσικού αερίου, την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα και την υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων των υποδομών φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές.
Το μέτρο δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αποτελέσει μια πρόσθετη πηγή εσόδων για τις επιδοτήσεις που θα πρέπει να συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου, και είναι δύσκολο να αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός. Κι αυτό γιατί φαίνεται να συνδέεται με την πιθανή τροποποίηση του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος ώστε να συνάδει με την πρόταση της Κομισιόν σε περίπτωση που αυτή εγκριθεί ως έχει.

Η Ελλάδα τον Ιούλιο, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο προσωρινός μηχανισμός με έγκριση από την Κομισιόν για ισχύ ενός έτους, έθεσε ανώτατα όρια και στο φυσικό αέριο στα 292 ευρώ/μεγαβατώρα, η οποία αναπροσαρμόζεται με βάση την τιμή στο TTF και την τιμή των CO2 στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων.
Αντιστοίχως, στα 208,29 ευρώ/μεγαβατώρα ορίστηκε το πλαφόν στον λιγνίτη, στα 112 στα μεγάλα υδροηλεκτρικά και στα 85 στις ΑΠΕ. Στην περίπτωση που η χώρα υποχρεωθεί να υιοθετήσει τον ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό, θα πρέπει αφενός να εξαιρέσει το φυσικό αέριο και αφετέρου να βάλει πλαφόν στα 180 ευρώ στις υπόλοιπες τεχνολογίες.

Σε αυτή την περίπτωση, από το φυσικό αέριο θα απολέσει έσοδα της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία θα υποκατασταθούν κατά μόλις το ένα τρίτο από την επιβολή ειδικού τέλους 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα αντίστοιχα έσοδα υπολογίζονται σε ετήσια βάση στα 400 εκατ. ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το ειδικό τέλος δεν θα αποτελέσει διπλό «χαράτσι» για τους ηλεκτροπαραγωγούς, αλλά αντιθέτως σημαντική ελάφρυνση και ενίσχυση της ρευστότητάς τους σε μια κρίσιμη συγκυρία που και ως εισαγωγείς φυσικού αερίου καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για φορτία LNG.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή