Συγκέντρωση και πορεία για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων

0
101

 

Πορεία με αναμμένα κεριά, χωρίς συνθήματα, από την Πλατεία Ομονοίας προς τη Βουλή πραγματοποιήθηκε χθες στη μνήμη των τρανς ανθρώπων που υπήρξαν θύματα του τρανσφοβικού μίσους σε όλον τον κόσμο.
Πριν τη διαμαρτυρία έγινε φωταγώγηση του συντριβανιού στην Ομόνοια στα χρώματα της τρανς υπερηφάνειας, ενώ όταν η πορεία έφτασε στη Βουλή οι συμμετέχοντες σχημάτισαν με τα αναμμένα κεριά τον αριθμό 327 των τρανς θυμάτων και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.

Οι συμμετέχοντας κρατούσαν στα χέρια τους πορτραίτα των τρανς δολοφονημένων συνανθρώπων μας, ζωγραφισμένα από τον σπουδαίο εικαστικό ζωγράφο Δημήτρη Αστερίου.
«Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης, πραγματοποιείται για δωδέκατη συνεχή χρονιά και είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όσα τρανς πρόσωπα υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, καθώς και μία ημέρα αφύπνισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα στην καθημερινότητά τους. Στη χώρα μας, για πρώτη φορά η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το 2010, έπειτα από πρωτοβουλία της αείμνηστης Προέδρου Μαρίνας Γαλανού, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόσκληση από το – Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.
 
Οι δολοφονίες
Τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δολοφονιών Τρανς Προσώπων, καταγράφηκαν 327 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο, ενώ μαζί με τις αυτοκτονίες καθώς και τους θανάτους που δεν εξιχνιάστηκαν τα αίτια τους, φτάνουν και ξεπερνούν τις 389 καταγραφές.
Οι πιο πάνω αριθμοί είναι ενδεικτικοί, καθώς αποτελούν μόνο τα καταγεγραμμένα περιστατικά, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πραγματικός αριθμός ενδεχομένως είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε πολλές χώρες είτε τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα δεν αναγνωρίζονται με την πραγματική τους ταυτότητα, είτε δεν υπάρχουν καθόλου καταγραφές.
Παράλληλα στη χώρα μας, σταθερά τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής βίας, τα ποσοστά ρατσιστικών περιστατικών και διακρίσεων κατά τρανς προσώπων, παραμένουν υψηλά, και αναλογούν περίπου στο 20% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών, αριθμό δραματικά δυσανάλογο σε σχέση με την μικρή υποομάδα των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης τα στοιχεία, αποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, τόσο στο επίπεδο της Πολιτείας, όσο και σε αυτό της κοινωνίας, ώστε να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο στιγματισμός αλλά και οι διακρίσεις.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), από τον Ιούνιο του 2018 εξέδωσε τον νέ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή