«Δουλειά για σένα». 68.000 νέες θέσεις εργασίας με έξι νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ. Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τρία προγράμματα
Συνολικά 68.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν τα έξι νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, τρία από τα οποία θα «τρέξουν» από τη Δημόσια Υπηρεσίας Απασχόληση (ΔΥΠΑ) ήδη από την Τετάρτη.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που φτάνουν τα 490 εκατομμύρια ευρώ.
Οι περίπου 68.000 ωφελούμενοι των προγραμμάτων είναι άνεργοι, με ιδιαίτερη έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους, σε νέους, σε γυναίκες, σε άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και σε ανέργους σε περιοχές υψηλής ανεργίας.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με τα προγράμματα αυτά, η ΔΥΠΑ βρίσκει μία «Δουλειά για σένα», όπως είναι και το σύνθημα της ενημερωτικής καμπάνιας, σε επιχειρήσεις που καλούνται να αξιοποιήσουν τα κίνητρα και να υποβάλουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα. Οι νέες δράσεις επιδοτούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πρόσληψη ανέργων, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα τις επιχειρήσεις, για να συνεχίσουν να «κινούν» την οικονομία, να «κινούν» ολόκληρη τη χώρα και να την πηγαίνουν μπροστά.
Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, ξεκίνησαν τα τρία πρώτα αναβαθμισμένα προγράμματα για ενίσχυση της απασχόλησης, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ το νέο έτος θα «τρέξουν» άλλα τρία προγράμματα, που θα δημιουργήσουν 37.750 επιπλέον νέες θέσεις εργασίας.
Τα τρία προγράμματα
Ειδικότερα, ανοιχτή είναι η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων των επιχειρήσεων για τα κάτωθι προγράμματα:
1. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας, με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για έξι μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 13.709 ευρώ ανά θέση εργασίας, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.
2. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 ανέργους, ηλικίας 18-30 ετών, που στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων και στην προετοιμασία 10.000 νέων, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, για ένταξη στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια επτά μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
3. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 ανέργους, που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ και με διττή στόχευση:
3.000 ανέργους που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι, θύματα έμφυλης βίας ή εμπορίας ανθρώπων, κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες, με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για οκτώ μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 16.800 ευρώ ανά θέση εργασίας.
7.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια ως προς την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, μετά την ανατροφή των παιδιών τους, οι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργοι χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, Ρομά, κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες, με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για τέσσερις μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 8.400 ευρώ ανά θέση εργασίας.
Τα προγράμματα επιδότησης της εργασίας απευθύνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και, γενικά, σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία, δικαιούχοι είναι επιπρόσθετα οι επιχειρήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, δικαιούχοι είναι επιπρόσθετα οι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Πώς θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής οι επιχειρήσεις
Οι εργοδότες, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά είτε α) μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) είτε β) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του ελληνικού δημοσίου gov.gr, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet.
Η είσοδος στην υπηρεσία είναι εύκολη. Ο χρήστης από την ιστοσελίδα dypa.gov.gr μπαίνει στην πλατφόρμα ΔΥΠΑ e-services και επιλέγει «Είσοδος Χρήστη στο σύστημα». Στη συνέχεια, επιλέγει σύνδεσ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή