Η έλλειψη ύπνου (αϋπνία) μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με μια νέα αμερικάνικη μελέτη, οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία έχουν 69% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν αϋπνίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας βγήκαν μετά από παρακολούθηση 9 χρόνων των ασθενών.
Επιπλέον, σύμφωνα με το healthline.com, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν πέντε ή λιγότερες ώρες είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή. Όσοι είχαν διαβήτη και αϋπνία είχαν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα.
Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από 1.184.256 ενήλικες, όπου το 43% ήταν γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 52 έτη και το 13% από αυτούς (περίπου οι 153.881) είχε αϋπνία.
Η διάγνωση της αϋπνίας καθορίστηκε με την ύπαρξη οποιουδήποτε από τα ακόλουθα: δυσκολία να κοιμηθεί, δυσκολία να παραμείνει στον ύπνο ή να ξυπνήσει νωρίς και να μην μπορεί να ξανακοιμηθεί.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 96% των ασθενών δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καρδιακής προσβολής. Καρδιακές προσβολές σημειώθηκαν σε 2.406 από τους ασθενείς με αϋπνία και σε 12.398 στην ομάδα που δεν είχε αϋπνία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν άμεση συσχέτιση μεταξύ της αϋπνίας και της εμφάνισης καρδιακής προσβολής μεταξύ όλων των ασθενών, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη διάρκεια παρακολούθησης και τις συνήθεις άλλες ασθένειες (συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της χοληστερόλης).
Συγκεκριμένα, όσοι κοιμόντουσαν πέντε ή λιγότερες ώρες τη νύχτα είχαν 1,38 και 1,56 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν έξι και επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα.
Η Yomna E. Dean, φοιτήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και συγγραφέας της μελέτης εξήγησε τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης
- Πρώτον, η αϋπνία μας θέτει σε κίνδυνο να πάθουμε καρδιακή προσβολή – στη συνέχεια, οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τη σημασία του ύπνου στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Ο ύπνος θα πρέπει να ενσωματωθεί στις κατευθυντήριες γραμμές πρωτογενούς πρόληψης για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Δεύτερον, όσοι πάσχουν από αϋπνίες θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για στεφανιαία νόσο.
- Τέλος, ο υπερβολικός ύπνος θα μπορούσε να είναι εξίσου, και μερικές φορές ακόμη πιο επιβλαβής, από τη στέρηση ύπνου.
Συμβουλές για έναν καλύτερο ύπνο
- Αποφεύγετε τις δυσάρεστες θερμοκρασίες, το έντονο φως και τους θορύβους στην κρεβατοκάμαρα.
- Περιορίστε τον χρόνο χρήσης της οθόνης, κινητού ή τηλεόρασης, τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο.
- Αποφεύγετε την κατανάλωση βαριών γευμάτων κοντά στην ώρα του ύπνου.
- Αποφεύγετε την καφεΐνη πριν από την ώρα του ύπνου.