Την οριακή κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Έβρου, λόγω του «ανοίγματος της κάνουλας» από την Τουρκία, αποτυπώνουν τα δεδομένα που έχουν στην κατοχή τους οι αστυνομικές Αρχές.
Ο Αύγουστος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας των τελευταίων ετών. Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι μέσα σε διάστημα 31 ημερών συνολικά 35.000 άτομα επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, χωρίς να τα καταφέρουν λόγω των δυνάμεων αποτροπής.
«Υπάρχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη ακόμα και από το Μάρτιο του 2020. Τότε είχαμε μαζική προώθηση από συγκεκριμένα σημεία. Τώρα έχουμε προώθηση από πάρα πολλά διαφορετικά περάσματα που εκτείνονται σχεδόν στο σύνολο της οριογραμμής του Έβρου. Επίσης, τώρα βιώνουμε παρατεταμένα την πίεση», σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλέξει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τουρκικές «ομάδες» ξεδιπλώνουν σχέδιο «προώθησης» μεταναστών από την ενδοχώρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Αυτό αφορά κυρίως ανθρώπους από τη Συρία. Ξέρουμε περιπτώσεις Σύρων που ζούσαν και εργάζονταν στην Κωνσταντινούπολη και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία μέσω του Έβρου. Μιλάμε για ανθρώπους που είχαν αρχίσει να χτίζουν μία ζωή εκεί. Οι Τούρκοι τους είπαν: «Ή θα σας στείλουμε πίσω στη Συρία ή θα πάτε στην Ελλάδα», εξηγεί η ίδια πηγή ενημέρωσης.
Με φόντο τα παραπάνω δεδομένα η κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακίσει τα σύνορα, μέσω του σχεδιασμού για κατασκευή φράχτη σε όλο το μήκος των 170 χιλιομέτρων. Σήμερα ο φράχτης έχει μήκος 37,5 χιλιόμετρα, με το σχεδιασμό να προβλέπει ότι θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα 130 χιλιόμετρα.
Η κατασκευή θα γίνει τμηματικά. Προτεραιότητα θα δοθεί στην τοποθέτηση φράχτη στα σημεία όπου παρατηρούνται πιο αυξημένες ροές. Προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες, η μελέτη θα «πατήσει» πάνω στην προηγούμενη μελέτη του φράχτη που είναι ολοκληρωμένος. Ήδη υπάρχουν εισηγήσεις από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., του Στρατού και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε σχέση με τη «σειρά κάλυψης περιοχών», με την οποία θα κατασκευαστεί τμηματικά ο φράχτης.
Τα κριτήρια είναι επιχειρησιακά, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει και με εθνικούς πόρους. Ένα άλλο μέτρο, που θα «τρέξει» παράλληλα, είναι η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων, με σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης.
«Η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Αφορά την Ευρώπη αλλά και την Αμερική. Πόσω μάλλον μετά τη στρατηγική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης», εξηγούν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.