Τα προβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να βοηθούν τις μητέρες και τα μωρά

0
102

Η χορήγηση προβιοτικών σε έγκυα ποντίκια μπορεί να ενισχύσει τόσο το ανοσοποιητικό σύστημα όσο και τη συμπεριφορά των μητέρων και των απογόνων τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Ιατρικό Κέντρο Wexner και το Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι ορισμένα προβιοτικά που χορηγούνται στις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να βελτιώσουν τη συμπεριφορά των απογόνων τους και μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό κοινών αμινοξέων στη διατροφή μας. Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του προγεννητικού στρες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Tamar Gur, MD, PhD, προικισμένη διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος Soter Women’s Health Research Program και ερευνήτρια του Ινστιτούτου Έρευνας Συμπεριφορικής Ιατρικής του Ohio State και του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικοί ζωντανοί μικροοργανισμοί, όπως τα βακτήρια, που βοηθούν στην υποστήριξη του υγιούς πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλές μελέτες έχουν πιστοποιήσει τα οφέλη των προβιοτικών, τα οποία θεωρούνται ασφαλή για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Jeffrey Galley, PhD, πρώτο συγγραφέα της δημοσίευσης, διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο προβιοτικό, το Bifidobacterium dentium, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός επεξεργάζεται ορισμένα αμινοξέα, όπως η τρυπτοφάνη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η τρυπτοφάνη βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής και της ανάπτυξης του εγκεφάλου. «Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό το συγκεκριμένο προβιοτικό βοήθησε στη μείωση των προβλημάτων που σχετίζονται με το στρες τόσο στις μητέρες όσο και στους απογόνους τους, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στα μωρά να πάρουν βάρος και της βελτίωσης της κοινωνικής τους συμπεριφοράς», δήλωσε η Gur, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής, νευροεπιστημών και μαιευτικής και γυναικολογίας στο Ohio State. Η ερευνητική ομάδα της Gur έχει μελετήσει πώς το προγεννητικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και αλλαγές στη συμπεριφορά των απογόνων. Μέχρι στιγμής, έχουν διαπιστώσει ότι το στρες συνδέεται με αλλαγές στη φλεγμονή του εγκεφάλου και στο μεταβολισμό των αμινοξέων, καθώς και με μακροπρόθεσμες μειώσεις στην κοινωνική συμπεριφορά και ανώμαλα μικροβιόγραμμα στους απογόνους.

Αυτή η μελέτη ενισχύει την κατανόησή τους για το πώς τα μικρόβια του εντέρου και τα προβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό των αμινοξέων και να βοηθήσουν με τη συμπεριφορά και τα ανοσοποιητικά ζητήματα που σχετίζονται με το προγεννητικό στρες. Η μελέτη αναδεικνύει επίσης τα πολλά οφέλη του συγκεκριμένου προβιοτικού, ακόμη και χωρίς την παρουσία στρες. «Τώρα, στόχος μας είναι να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από αυτές τις αλλαγές και να διερευνήσουμε τρόπους πρόληψης ή θεραπείας αυτών των επιδράσεων», δήλωσε η Gur. «Δεδομένου ότι το προγεννητικό στρες είναι συχνό σε πολλές εγκυμοσύνες, θέλουμε να αναπτύξουμε μεθόδους για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεών του».









The post Τα προβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να βοηθούν τις μητέρες και τα μωρά appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή