Η “γλουτένη” είναι εκείνο το συστατικό της διατροφής το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής από όλους όσοι κάνουν δίαιτα, τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, αλλά και από άτομα τα οποία βασανίζονται από γαστροπεπτικά συμπτώματα. 1
Με απλά λόγια, η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε δημητριακά όπως στο σιτάρι, στο κριθάρι, στην σίκαλη και κάποιες φορές στην βρώμη, ενώ προσδίδει ιδανικές οργανοληπτικές ιδιότητες σε ψωμιά, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά και άλλα τρόφιμα.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος αποφυγής της γλουτένης. Στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποιες καταστάσεις υγείας που απαιτούν περιορισμό ή αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή και αυτές είναι: η κοιλιοκάκη, αλλεργία στο σιτάρι και μη-κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη (NCGS).
Ωστόσο, όλοι είχαμε γνωρίσει άτομα που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να φάνε τροφές με γλουτένη, αλλά δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη. Ενώ, η κοιλιοκάκη και η αλλεργία στο σιτάρι έχουν μακρά ιστορία ιατρικής αναγνώρισης, η NCGS είναι μια σχετικά νέα διάγνωση, καθώς τα συμπτώματα αλλά και η διάγνωσή της δεν είναι σαφώς ορισμένα. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι έως και το 6% του πληθυσμού 2 είναι ευαίσθητο στη γλουτένη – ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό των ασθενών με κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι.
Ανάμεσα στα συμπτώματα της NCGS περιλαμβάνονται: φουσκώματα, δυσκοιλιότητα, συχνοί πονοκέφαλοι, πόνος στις αρθρώσεις, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα κ.α. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες από την κα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή
© Newsmag.gr 2024. Design by The Design Agency