Τέλος το SMS στο 13033 για αγορές; Στο τραπέζι μήνυμα στo e-katanalotis

0
82

Tρόπους περιορισμού της παραμονής των καταναλωτών στα ψώνια αναζητά η κυβέρνηση. Στο τραπέζι SMS στην πλατφόρμα e-katanalotis για να μαζευτεί το «κόλπο» με το SMS στο 13033.

Συναγερμός επικρατεί σε κυβέρνηση και επιδημιολόγους για τα μεταλλαγμένα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη χώρα μας, αλλά και για το γεγονός ότι ενώ σήμερα γίνεται το επόμενο βήμα για τον σταδιακό απεγκλωβισμό από το δεύτερο lockdown, καταγράφονται σκηνές συνωστισμού στους δρόμους και έξω από τα εμπορικά καταστήματα λόγω και του τρόπου που λειτουργεί το SMS στο 13033.

Με δεδομένο ότι σε μία εβδομάδα από σήμερα, οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων είναι προγραμματισμένο να επανέλθουν στα θρανία, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα τελευταία δεδομένα αλλά και τους πιθανούς τρόπους περιορισμού της πολύωρης παραμονής των πολιτών στους δρόμους για τα ψώνια τους.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι εξετάζεται η πιθανότητα οι καταναλωτές που θέλουν να μεταβούν σε εμπορικά καταστήματα, να στέλνουν μήνυμα στην πλατφόρμα e-katanalotis μαζί με την ώρα αναχώρησης και την προβλεπόμενη ώρα επιστροφής.

Και αυτό, διότι εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής, οι πολίτες στέλνουν αλλεπάλληλα SMS στο 13033, προκειμένου να παρατείνουν την παραμονή τους εκτός σπιτιού και δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Οριστικές αποφάσεις πάντως, δεν έχουν ληφθεί και όλα τα σενάρια θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αυτή την εβδομάδα.

Το δεύτερο πρόβλημα που προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς είναι ο ρυθμός παράδοσης των εμβολίων. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι παραδόσεις από την Pfizer ήταν ήδη μειωμένες την περασμένη εβδομάδα κατά 19%.

Η συμφωνία που έχει κάνει η χώρα μας προβλέπει ότι από το σύνολο των 25 εκατομμυρίων δόσεων που της αναλογούν, θα πάρει 4,7 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer, 7,1 εκατομμύρια από την AstraZeneca (Oxford), 4,7 εκατομμύρια από την Johnson & Johnson και μόλις 1,8 εκατομμύριο δόσεις από την Moderna. Οι δύο τελευταίες εταιρείες, ωστόσο, δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση από την Ε.Ε, με την AstraZenecca να περιμένει το πράσινο φως στις 29 Ιανουαρίου και την Jonson & Jonson να το αναμένει τον Μάρτιο.

Το μόνο θετικό, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι καταγράφονται σημάδια σταθεροποίησης στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Ωστόσο, δεν αρκεί. Και δεν χρειάζεται παρά λίγος χρόνος για να βρεθούμε και πάλι αντιμέτωποι με καταστάσεις που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν οι επιστήμονες ακόμα αναζητούν τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί και μεταδίδεται ο μεταλλαγμένος ιός, ο οποίος δείχνει πιο επιθετικός από τον πρώτο…

Πηγή