Tetris Effect: Connected Review – Το απόλυτο «rave» πάρτι των ’90s;

0
57

Μια σχεδόν χαλαρωτική εμπειρία γεμάτη χρώματα και «καρέκλες»

Το Tetris δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Θεωρητικά, πρόκειται για το απόλυτο puzzle game, το οποίο είτε μέσω ενός Game Boy, ενός πανηγυρτζίδικου ηλεκτρονικού ή στα κατά τόπους arcades, γαλούχησε γενιές και γενιές από gamers (ή μη) εκεί έξω. Χαρακτηριστικά, μαζί με το Bubble Bobble και κάνα δυο ακόμα παρόμοια, θυμάμαι να γίνεται χαμός από μικρούς και μεγάλους, ειδικά τα καλοκαίρια μέσα στα πλοία που πήγαιναν στα νησιά. Αν και το Tetris δεν ήταν ποτέ του γούστου μου, κατανοώ πλήρως αυτή την εθιστική «λύσσα» για μεγαλύτερο σκορ και τον θαυμασμό που αποκόμιζε κάποιος από τους παρατηρητές, καθώς η ταχύτητα ολοένα αυξανόταν, αναδεικνύοντας τις ικανότητες του εν λόγω παίκτη. Καλώς ή κακώς, το Tetris ήταν, είναι και θα είναι ένα αειθαλές παιχνίδι που όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα ΑΑΑ παιχνίδια κι αν βγουν, πάντα θα έχει το κοινό του και θα κάνει του παίκτες, παλιούς, νέους, μικρούς μεγάλους, gamers ή μη, να επιστρέφουν στις αρένες του για να δοκιμαστούν, διασκεδάζοντας παράλληλα μετά από μια κουραστική μέρα ή κάνοντας διάλλειμα ώστε να χαλαρώσουν από άλλα πιο απαιτητικά παιχνίδια.

Πως όμως ένα τέτοιο παιχνίδι θα μπορούσε να εκμοντερνιστεί τη σήμερον ημέρα; Προφανώς ακολουθώντας κι αυτό το ρεύμα της εποχής, όπως είναι για παράδειγμα το multiplayer ή το battle royale. Το Lumines και Tetris 99 σίγουρα ενστερνίστηκαν και υλοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ιδέα στο παρελθόν, προσφέροντας άρτια αυτού του είδους τις συγκινήσεις στο κοινό που τις αναζητούσε. Ωστόσο, το Tetris Effect του 2018 από τα στούντιο Monstars και Resonair προσέφεραν μια πιο βελτιωμένη οπτικά εμπειρία που σίγουρα τράβηξε αρκετά βλέμματα πάνω της. Ερχόμενοι στο σήμερα, οι ίδιοι δημιουργοί θέλησαν να πάνε την εμπειρία αυτή ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντας παράλληλα μια ολοκληρωμένη multiplayer εμπειρία, ακόμα πιο ενισχυμένη οπτικά.

Έτσι γεννήθηκε το Tetris Effect: Connected. Πρόκειται για μια νέα εκδοχή του ίδιου παιχνιδιού, πιο φρέσκια, πιο «φαντεζί» και ίσως πιο εθιστική από ποτέ, η οποία προφέρεται δωρεάν και αναβαθμισμένη για τα νέα Xbox Series X | S μέσω του Game Pass. Ο τίτλος είναι διαθέσιμος και στο Xbox One και στο PC, ενώ αργότερα μέσα στο 2021 θα έχουν την ευκαιρία να το χαρούν επίσης δωρεάν ως αναβάθμιση κι εκείνοι που έχουν ήδη την έκδοση του 2018 σε PlayStation κονσόλες.

Σε αυτό το σημείο είναι που συνήθως μιλάω για την ιστορία-πλοκή του παιχνιδιού. Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, το Tetris Effect: Connected διαθέτει έναν τύπο σεναρίου, τον οποίο να πω την αλήθεια για να καταλάβω τι παίζει, μάλλον θα έπρεπε να τηλεμεταφερθώ στα rave parties των ’90s με τίποτα glow sticks, φωσφοριζέ εσώρουχα και τις απαραίτητες «καρέκλες». Όχι ότι έτσι κι αλλιώς θα έβγαζα πάλι άκρη δηλαδή, αλλά λέμε. Οι ’30+’ σίγουρα αντιλαμβάνονται τι θέλω να πω. Οι μικρότεροι, για να μπουν στο mood, είναι ας πούμε σαν να βλέπεις ένα Ιαπωνικό καρτούν με γρήγορες εναλλαγές χρώματος, φωτός, μουσικής και ήχου, που ενώ είσαι στο όριο της επιληψίας, σου ανεβάζει την διάθεση, σε διαπερνά και σε κάνει να νομίζεις ότι πετάς στον γαλαξία, βλέποντας αστρικές γυμνόστηθες αιθέριες υπάρξεις να γυρνοβολούν γύρω σου, ενώ όλοι μαζί μέσω της μουσικής αρχίζετε να βλέπετε την αύρα, τα τσάκρα σας (ή ότι άλλο θέλετε), καταλήγοντας σαν ένα σώμα μια ψυχή, εξερευνητές των μυστικών του ανείπωτου σύμπαντος.

Δεν βγάλατε άκρη; Ε ούτε με το σενάριο του παιχνιδιού θα βγάλετε, αφού ουσιαστικά σας τοποθετεί σε ένα είδος διαγαλαξιακού πλαισίου, όπου σαν αστροσμαχητές θα πρέπει να αποφύγετε μαύρες τρύπες και να ταξιδέψετε μέσα από έντονα χρώματα και μουσική στο κέντρο του σύμπαντος, στο οποίο μια μαύρη πυραμίδα φυλά τα μυστικά της δημιουργίας, της ζωής ,αλλά και της καταστροφής του υλικού και άυλου κόσμου. Ναι, αυτό που σκέφτεσαι, σκέφτηκα (αλλά ένιωσα) κι εγώ. Ας μη τον αναλύσουμε περαιτέρω!

Το Journey mode είναι ουσιαστικά αυτό που λέει και το όνομά του. Πρόκειται για ένα θαυμαστό οπτικοακουστικό ταξίδι, όπου τα χρώματα, οι ήχοι και τα εφέ, αντιδρούν αρμονικά με το πάτημα των κουμπιών στα δάχτυλά σας, προσφέροντας μια εμπειρία που όσο χαλαρώνει, άλλο τόσο «τσιτώνει» και ξεσηκώνει τη διάθεση. Κάθε κίνηση που κάνετε με τα τουβλάκια, δημιουργεί και κάτι. Έναν για παράδειγμα ήχο, μια δόνηση ή μια λάμψη χρώματος, που ακόμα κι απ’ τα πρώτα επίπεδα του παιχνιδιού, καταφέρνουν να στρώσουν υπέροχα το μονοπάτι για τη συναρπαστική διαδρομή στο μαγευτικό οπτικοακουστικό ταξίδι που έπεται. Πραγματικά, τα φώτα, η μουσική και τα εφέ που θα δείτε να δημιουργούνται στην οθόνη σας, προσφέρουν ένα έντονο μουσικό ταξίδι εικόνας και συναισθημάτων που όμοιο του είχα συναντήσει μόνο στο Rez.

Ακόμα κι αυτό όμως, ωχριά οπτικά μπροστά στην πανδαισία που προσφέρει το Tetris Effect. Το μόνο κακό βέβαια είναι πως όλα αυτά εσείς δεν θα τα δείτε ποτέ, γιατί την περισσότερη ώρα θα είστε προσηλωμένοι να τοποθετήσετε σωστά τα τουβλάκια. Σε κάθε πίστα, οι οποίες παρεμπιπτόντως φέρουν διαφορετικό οπτικό και μουσικό θέμα η μια από την άλλη, απαιτείται και η ανάλογη αφοσίωση, γιατί όσο περνά η ώρα, ο ρυθμός αλλάζει και η ταχύτητα αυξάνεται. Κάθε πίστα απαιτεί να σχηματιστούν 30 περίπου lines για να τελειώσει και να μεταβούμε στην επόμενη. Ωστόσο, για κάθε 10 lines που κάνουμε, η ταχύτητα αυξάνεται ή μειώνεται. Όπως καταλαβαίνετε, αν κάποιος αφαιρεθεί (πράγμα πολύ εύκολο) από τα γύρω-γύρω εφέ, θα πρέπει να επαναλάβει το επίπεδο από την αρχή.

Όσο για το Multiplayer Mode, εκείνοι που αρέσκονται σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις προφανώς έχουν πολλά να βρουν και να κάνουν εδώ. Να κατακτήσουν το υψηλότερο σκορ στα leaderboards, να παίξουν σε μαραθώνιους δίχως τέλος ή να αναμετρηθούν ως ομάδα μαζί ή εναντίων άλλων παικτών, ξεκλειδώνοντας διάφορα καλούδια στη πορεία, όπως avatars, μουσικά κομμάτια και θέματα. Ένα ωστόσο mode που σίγουρα ξεχωρίζει, είναι αυτό του Connected, στο οποίο καλούνται τρεις παίκτες να παίξουν μαζί co-op εναντίων διάφορων AI bosses. Σίγουρα θα αναρωτιέστε πως λειτουργεί αυτό. Έχει να κάνει ουσιαστικά με αυτό που λέει ο τίτλος. Τρεις παίκτες, δηλαδή, που πρέπει να συνδέσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν δίνοντας ο ένας στον άλλον όπου χρειάζεται χέρι βοηθείας. Να σας πω την αλήθεια και μένα μου πήρε αρκετή ώρα να  καταλάβω πως λειτουργεί, αλλά ευτυχώς με βοήθησαν σημαντικά  κάποια μηνύματα των άγνωστων συμπαικτών μου, οι οποίοι μέσα στο πνεύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης μου έστειλαν «You’re a trash», «Uninstall now!» κ.α.

Ουσιαστικά, ο κάθε παίκτης παίζει το δικό του παιχνίδι, ενώ η αντίπαλη AI παίζει το δικό της. Για να κερδίσουν οι παίκτες, πρέπει το συνδυαστικό τους σκορ να ξεπεράσει εκείνο της AI. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο ακούγονται, αφού για κάθε νίκη της AI προστίθενται στους παίκτες επιπλέον κενά ή έρχονται επιπλέον τουβλάκια κάνοντάς τους τη ζωή δύσκολη. Ωστόσο δεν είμαστε ανυπεράσπιστοι σε αυτές τις επιθέσεις, αφού κάθε φορά που η ομάδα προσθέτει πόντους στον συνεργατικό μετρητή, ενεργοποιείται μια special λειτουργία, επιτρέποντας και στους τρεις να παίξουν σε ένα μεγαλύτερο πίνακα και έτσι να βοηθηθούν μεταξύ τους και να καλύψουν ο ένας τα κενά και συνεπώς τις αδυναμίες του άλλου.

Για εκείνους, ωστόσο, που θέλουν κάτι πιο κλασικό υπάρχει και το battle mode για έναν εναντίων έναν (τοπικά ή online), ώστε να αναμετρηθείτε σε διάφορες κατηγορίες, όπως το υψηλότερο σκορ ή η ταχύτητα. Σίγουρα δεν είναι για όλους, όμως για κάποιον που επιθυμεί να ασχοληθεί σοβαρά με το συγκεκριμένο Mode είτε για να συγκεντρώσει τα πάντα, είτε απλά για να χαλαρώσει ή να διασκεδάσει, το Tetris Effect: Connected προσφέρει πολλές επιλογές και άπλετο χρόνο ενασχόλησης.

Υπεύθυνη για τα γραφικά είναι η Unreal Engine 4 και όπως ανέφερα και προηγουμένως, οπτικά ο τίτλος είναι θαυμάσιος. Σίγουρα δεν είναι αυτά φυσικά τα γραφικά που θα εντυπωσιάσουν ή θα αναδείξουν τις δυνατότητες των Xbox Series, ωστόσο είναι ικανά να προσφέρουν ένα μαγικό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα που με τη βοήθεια του εξαιρετικού HDR και του δυνατού ήχου ικανοποιούν και με το παραπάνω.

Τεχνικά το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν κάποιες αποσυνδέσεις στο online κομμάτι. Δεν ήταν πολλές, αλλά αν έχεις φτάσει σε προχωρημένο στάδιο και ειδικά αν κερδίζεις, το να σε πετάξει έξω σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο.

Πηγή