Tι προβλέπει το βελγικό δίκαιο για υποθέσεις όπως το Qatar Gate

0
117

Ο Βασίλης Μπούσης δικηγόρος στις Βρυξέλλες αναφέρεται στην υπόθεση της Εύας Καϊλή και εξηγεί πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη στο Βέλγιο.

Σε ανάλυση του τρόπου και των κανόνων με τους οποίους που λειτουργεί το βελγικό δίκαιο, προχώρησε ο Βασίλης Μπούσης δικηγόρος στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην υπόθεση της Εύας Καϊλή και το Qatar Gate.
Mιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μπούσης εξήγησε πως «η στέρηση της ελευθερίας, όπως λένε εδώ στο Βέλγιο, ξεκινάει με τη σύλληψη που γίνεται από έναν αστυνόμο σε κάθε πολίτη. Όταν γίνεται αυτή η σύλληψη, έχουμε 48 ώρες μέσα στις οποίες πρέπει ο ανακριτής να εκδώσει το ένταλμα σύλληψης. Αυτό το ένταλμα σύλληψης που πρέπει να εκδοθεί μέσα σε 48 ώρες και είναι όριο απαιτητικό δηλαδή και ένα λεπτό να καθυστερήσει, σημαίνει ότι η διαδικασία δεν τηρήθηκε και ο πολίτης ή ο ύποπτος μπορεί να απελευθερωθεί».

Εφόσον δοθεί αυτό το ένταλμα σύλληψης μέσα σε 48 ώρες, υπάρχει μια άλλη διαδικασία μετά, γιατί αυτό το ένταλμα σύλληψης έχει μια ισχύ για πέντε εργάσιμες μέρες. Επομένως, αυτό το ένταλμα σύλληψης πρέπει να τεθεί σε ένα δικαστικό συμβούλιο, το οποίο μέσα στις πέντε εργάσιμες μέρες πρέπει να εξετάσει αν το ένταλμα σύλληψης ισχύει ή δεν ισχύει.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούση, «στο δικαστικό συμβούλιο υπάρχει ένας δικαστής, ο οποίος θα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή