Αλλάζει τα δεδομένα η εκλογή Νετανιάχου ο οποίος έχει πολύ κακές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν – Τι στρατηγική θα ακολουθήσει με την Άγκυρα και την Αθήνα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ;
Η επιστροφή του Μπένζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να συνοδευθεί και από την στρατηγική του στους στενούς δεσμούς Ισραήλ-Ινδίας, στη διαχείριση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ, τη συνεργασία με την ΕΕ, τις Συμφωνίες του Αβραάμ, τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και βεβαίως τις σχέσεις με το Λίβανο και την Τουρκία. Αρχικά πρέπει να παραδεχθούμε ότι Μπένζαμιν Νετανιάχου, ήταν ο αρχιτέκτονας της ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης.
Η προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης στο Ισραήλ να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία είναι προφανώς βεβιασμένη αφού είναι γνωστό ότι ο «Μπίμπι» δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν. Όταν ο Νετανιάχου ήταν επικεφαλής, το σύνθημά του ήταν η «ισχύς» και ποτέ δεν επέτρεψε στην Τουρκία να απειλήσει το Ισραήλ χωρίς να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής των Κούρδων και ήταν πάντα πρόθυμος να αντισταθεί στις συκοφαντίες της Άγκυρας. Η σχέση με την Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Άλλωστε ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν θέλει τον «Μπίμπι».
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Άγκυρα ήταν μία από τις πιο εχθρικές χώρες απέναντι στο Ισραήλ τις τελευταίες δεκαετίες. Το κυβερνών AKP στην Τουρκία συνέκρινε το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία πολλές φορές το 2018 και το 2019. Η Άγκυρα φιλοξένησε ηγέτες της Χαμάς και δημοσιεύματα σε ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Χαμάς σχεδίαζε επιθέσεις από την Τουρκία, λέει η Jerusalem Post. Επιπλέον, ο μικρός στόλος Mavi Marmara με προορισμό τη Γάζα οργανώθηκε από ακροδεξιούς εξτρεμιστές στην Τουρκία, λέει η εφημερίδα. Όταν ανακοινώθηκαν οι Συμφωνίες του Αβραάμ, η Άγκυρα προσπάθησε να τις σαμποτάρει απειλώντας να διακόψει τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Τουρκία προσπάθησε επίσης να παρέμβει στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Προ ημερών, ισραηλινές πηγές διαβεβαίωναν πως σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας και η όποια βελτίωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων δεν θα γίνει εις βάρος των ελληνοϊσραλινών. Κατά τις ίδιες πηγές, οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις ισχυροποιούνται και έχουν στρατηγικό βάθος. Οι ίδιες πηγές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη «στρατηγική συνεργασία και φιλία» των …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή