Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να προγραμματίσετε το μενού όλης της εβδομάδας… πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Έτσι κάθε μέρα θα σας προσφέρουμε και μια συνταγή για να σας βοηθήσουμε.
Μ. Τρίτη
Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι
Συνεχίστε με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας από τα καλαμάρια και υδατάνθρακες για ενέργεια από το πλιγούρι. Στη συνταγή αυτή θα συναντήσετε ακόμη τομάτα, κάππαρη, σκόρδο και κρεμμύδι που θα απογειώσουν τη γεύση της!
Υλικά για 8 μερίδες
Για τα καλαμάρια
- 600 γρ. καλαμάρι, καθαρισμένο (6-8 καλαμάρια)
- Γέμιση με πλιγούρι
- 700 γρ. ντομάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
- 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 80 γρ. ελιές καλαμών, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 50 γρ. κάππαρη
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 600 γρ. πλιγούρι, βρασμένο
- 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 20 γρ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- αλάτι
Για τις ψητές πιπεριές (για 400 γρ)
- 1 κιλό πιπεριές κόκκινες ή κίτρινες
- ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
Για τα καλαμάρια: Γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη γέμιση του πλιγουριού
-
Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες, ώστε να μη χυθεί η γέμιση.
-
Τοποθετούμε τα καλαμάρια σ’ ένα ταψί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C μέχρι να ψηθούν τα καλαμάρια, για 15 λεπτά περίπου.
-
Για τη γέμιση: Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά.
-
Για τις ψητές πιπεριές: Λαδώνουμε τις πιπεριές ελαφρώς και ψήνουμε στο φούρνο στην ψηλότερη δυνατή θερμοκρασία.
-
Τις αποσύρουμε σε σκεύος και τις διατηρούμε σκεπασμένες για λίγη ώρα.
-
Απομακρύνουμε φλούδα και σπόρους.
-
Διατηρούμε στο ψυγείο.