Το «φιάσκο» μιας ακόμη Συνόδου, η αφωνία για το πλαφόν και οι ανούσιοι τακτικισμοί

0
83

Άλλη μία έκτακτη Σύνοδος κατέληξε σε φιάσκο. Όχι ότι περίμενε κανείς να συμφωνήσουν οι υπουργοί Ενέργειας για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνοντας το χατίρι της Γερμανίας, έβαλε «ταφόπλακα» στο αίτημα 15 κρατών – μελών.

Για μία ακόμη φορά το Βερολίνο και οι δορυφόροι του, κάνουν το δικό τους παιχνίδι εις βάρος των άλλων χωρών της Ε.Ε. Το αστείο είναι πως οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών που έχουν καταντήσει γραφικοί, προσπαθούν να μας πείσουν πως νοιάζονται για τους πολίτες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και ψάχνουν εναγωνίως για λύσεις κοινά αποδεκτές.
Μάλλον έχουν την ψευδαίσθηση πως με τρικ και εξυπνακισμούς θα καταφέρουν να μετριάσουν την οργή των ευρωπαίων πολιτών, που δικαίως αισθάνονται πως οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε λήθαργο και απλώς παρακολουθούν τις οικονομίες και τις κοινωνίες να οδηγούνται σε οικονομικό θάνατο λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει ένα τρόπο να προσεγγίσει τα πλαφόν στην τιμή αερίου τα οποία θα μπορούν να αποδεχθούν και τα 27 κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ. «Καθώς διαφορετικά κράτη-μέλη αναμένουν διαφορετικές λύσεις, η Κομισιόν πρέπει να παρουσιάσει μια ιδέα που να έχει συνολικά ευρεία στήριξη … Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που να είναι αποδεκτός για όλα τα κράτη-μέλη», σημείωσε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.
Οι υπουργοί Ενέργειας τα βρήκαν στα εύκολα και συμφώνησαν για 1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, 2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και 3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων. Για το θέμα του πλαφόν όμως, ούτε κουβέντα. Μία από τα ίδια δηλαδή με τους «27» να παραμένουν διχασμένοι και τη Γερμανία να επιβάλει τα δικά της «θέλω». Το Βερολίνο και οι συν αυτώ υποστηρίζουν ότι αν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς στον πλειοδότη.

Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης – ένας τοξικός συνδυασμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν αξιωματούχοι. Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή