Το Μινιόν της καρδιάς μας αναβιώνει τις πιο γλυκές αναμνήσεις μας

0
73

Τζωρτζίνα Ντούτση
16/12/2022 15:10

Το εμβληματικό κτίριο που στέγαζε το ΜΙΝΙΟΝ της καρδιάς μας, ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του μέσα στο 2023.
Το κτίριο των 16.000 τ.μ. που για πάνω από 50 χρόνια έσφυζε από ζωή, έχοντας αποτελέσει σημαντικό κομμάτι των παιδικών αναμνήσεων για γενιές και γενιές, έχει καταλήξει να ρημάζει από το 1998 όταν και κατέβασε τα ρολά του εκεί στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Πατησίων, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου και Δώρου.Μετά τη χρεοκοπία του το 1998, το κτίριο πέρασε στα χέρια της οικογένειας Φάις της Elmec Sports με στόχο να επαναλειτουργήσει. Στη συνέχεια η Folli Follie εξαγόρασε την εν λόγω εταιρεία με τις φήμες για επαναλειτουργία του ΜΙΝΙΟΝ να είναι πιο έντονες από ποτέ. Τελικά, η ιστορία έδειξε ότι οι ελπίδες ήταν κάτι παραπάνω από φρούδες και το κτίριο αφέθηκε στη μοίρα του να ρημάζει σαν άδειο κουφάρι προκαλώντας θλίψη στις καρδιές των σημερινών 40+ Αθηναίων, κάθε φορά που περνούν έξω από τον «παράδεισο» των χριστουγεννιάτικων αναμνήσεών τους.Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ένα από τα σχέδια -που επίσης δεν υλοποιήθηκε- ήταν η αξιοποίηση του κτιρίου για τη μετεγκατάσταση των διευθύνσεων και υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Μετά το σκάνδαλο της Folli Follie, το 2021 το κτίριο βγήκε σε διαγωνισμό με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate του Δ. Ανδριόπουλου, να πλειοδοτεί με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 54,4 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί, ότι προσφορές για την απόκτηση του ποσοστού που ανήκε στη Folli Follie κατέθεσαν τέσσερα επενδυτικά σχήματα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, η Dimand σχεδιάζει να μετατρέψει το οικοδόμημα σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό συγκρότημα πέντε κτιρίων μικτής χρήσης, με γραφειακούς χώρους, διαμερίσματα, εμπορικά, καταστήματα εστίασης και roof garden με πισίνα, συνολικού μεικτού εμβαδού 18.740 τ.μ. Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand έχει διαβεβαιώσει ότι όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν με σεβασμό στην ιστορία και στις μνήμες που «κουβαλάει» το κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ, ενώ στόχος είναι να αλλάξει η εικόνα της περιοχής και η Ομόνοια να αναζωογονηθεί και να αποκτήσει και πάλι τη χαμένη εμπορική της αίγλη.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι εργασίες ανακατασκευής αναμένεται να αρχίσουν σύντομα, ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να είναι έτοιμη η «πράσινη» πρόσοψη του κτιρίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα Χριστούγεννα του 2023.

Το ιστορικό κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ φωταγωγήθηκε για τα Χριστούγεννα του 2021Eurokinissi

ΜΙΝΙΟΝ, το περίπτερο που έγινε το πρώτο πολυκατάστημα της Ελλάδας

Το ΜΙΝΙΟΝ ήταν το μεγάλο δημιούργημα του Γιάννη Γεωργακά, ενός φτωχού παιδιού από την επαρχία, ο οποίος κατάφερε από το μηδέν να «χτίσει» μια από τις πιο κερδοφόρες και πρωτοποριακές επιχειρήσεις της εποχής.Γεννημένος το 1913 σε ένα χωριό της Ολυμπίας, ο 13χρονος Γιάννης ήρθε μόνος του στην Αθήνα για μια καλύτερη τύχη. Εργάστηκε σε πολλές δουλειές, ενώ παράλληλα φοίτησε σε νυχτερινό σχολείο για εμποροϋπαλλήλους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Γιάννης Γεωργακάς κατάφερε να αποκτήσει δύο πτυχία πανεπιστημίου, το ένα σε ηλικά 45 ετών και το δεύτερο στα 83 του χρόνια!
Αφού ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, ο νεαρός Γιάννης εργάστηκε ως πλασιέ και με το ποδήλατό του προμήθευε τα περίπτερα με διάφορα μικροπράγματα.Όμως, ένα μικρό περίπτερο στα Χαυτεία, το «Μινιόν», έμελλε να αλλάξει τη μοίρα και τη ζωή του νεαρού Γιάννη. Το συγκεκριμένο περίπτερο ήταν εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Εκεί μπορούσε να βρει κανείς από τσιγάρα και εφημερίδες, μέχρι γυαλιά, είδη καπνού και πολλά ακόμα μικροαντικείμενα. Ιδιοκτήτης του περιπτέρου ήταν ο Άγγελος Σεραφειμίδης (εξ Αμερικής), τον οποίο ο νεαρός Γιάννης Γεωργακάς έπεισε να συνεταιριστούν.
Το 1934 οι δυο τους άνοιξαν και δεύτερο περίπτερο, ενώ ακολούθησε το πρώτο τους κατάστημα στα Χαυτεία. Το 1944 οι δύο συνέταιροι άνοιξαν το ΜΙΝΙΟΝ στην Πατησίων, το οποίο τελικά συνέχισε μόνος του ο Γεωργακάς, καθώς ο Σεραφειμίδης αποχώρησε από την επιχείρηση και επέστρεψε στην Αμερική.

Γιατί το ΜΙΝΙΟΝ ήταν πολύ μπροστά
[embedded content]

Το ΜΙΝΙΟΝ μεσουράνησε τη δεκαετία του ’70. Το «μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα» απασχολούσε 1.000 υπαλλήλους και διέθετε 120.000 διαφορετικά είδη. Το φτωχόπαιδο από την επαρχία κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο και μεγαλύτερο πολυκατάστημα στην Ελλάδα και παράλληλα το 11ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη! Στο ΜΙΝΙΟΝ μπορούσε να βρει κανείς από καρφίτσες μέχρι αυτοκίνητα! Αξιοσημείωτο είναι πως τη δεκαετία του ’70 οι ετήσιες πωλήσεις του καταστήματος άγγιζαν το ένα δισεκατομμύριο δραχμές!Το πολυκατάστημα θεωρήθηκε ως μία από τις πρωτοπόρες επιχειρήσεις στη χώρα μας και δικαίως! Καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή