Το σχέδιο για αυξημένο επίδομα θέρμανσης – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

0
68

Τη διεύρυνση του ποσό και των δικαιούχων που επιδόματος θέρμανσης σχεδιάζει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί ο δύσκολος χειμώνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η αύξηση των εισοδηματικών ορίων στα επίπεδα των 40.000 – 45.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως το κονδύλι για τη στήριξη των νοικοκυριών θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ
Οι λεπτομέρειες για το νέο επίδομα θέρμανσης θα κλειδώσουν τα επόμενα 24ωρα και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ο σχεδιασμός προβλέπει αύξηση τουλάχιστον 20% του κονδυλίου που θα διατεθεί, ενώ το ποσό που θα δοθεί θα συνδυαστεί με οικογενειακά κριτήρια.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνονταν από 100-750 ευρώ έλαβαν 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ με το μέσο ποσό της επιδότησης να ανέρχεται στα 200 ευρώ.
Με βάση τις πληροφορίες το βασικό σενάριο που εξετάζεται για το επίδομα θέρμανσης για τη σεζόν 2022 – 2023 προβλέπει τα εξής:

– Αυξημένο ποσό από 168 εκατ. ευρώ πέρυσι σε επίπεδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

– Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων έως τις 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας.
Πέρυσι το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανερχόταν έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανερχόταν σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξανόταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβανόταν εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
Επίσης η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας πέρυσι δεν μπορούσε να υπερβαίνει το ποσό των 180.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικο …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή