Τουρκία: Επιστολές του Τσαβούσογλου σε ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ κατά της Ελλάδας

0
76

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογράφει τις επιστολές που απέστειλε η Τουρκία στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στους γενικούς γραμματείς του ΝΑΤΟ καταγγέλλοντας την Ελλάδα για προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο!

Διπλωματική αντεπίθεση επιχειρεί η Τουρκία, θέλοντας να παρουσιάσει εαυτόν ως… θύμα τη στιγμή που ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με εισβολή την Ελλάδα! Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογράφει επιστολές που εστάλησαν σε 25 πρωτεύουσες της ΕΕ – προφανώς πλην Αθήνας και Λευκωσίας – στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας, Ζοσέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Αντίστοιχη επιστολή έλαβε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και σε αυτές εξηγείται η θέση της Τουρκίας για «τη λύση των προβλημάτων του Αιγαίου», όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο της Άγκυρας Anadolu.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως στις επιστολές, που εστάλησαν την 1η Σεπτεμβρίου, γίνεται λόγος για παράνομες ενέργειες και μαξιμαλιστικές αιτιάσεις της Ελλάδας. Σύμφωνα με το Anadolu η επιστολή αναφέρει ότι «υπάρχει μια σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως η έκταση των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος σε Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η κυριαρχία της Ελλάδας από έγκυρες διεθνείς συνθήκες». Στο ίδιο κείμενο, τονίζεται ότι «υπάρχουν «αναποδογυρισμένα» νησιά, βραχονησίδες και γκρεμοί και περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει πως «η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου παρά το γεγονός ότι το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια», ενώ η επιστολή υπογραμμίζει ακόμα ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα και δεν έχει αλληλεπικαλυπτόμενα όρια χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου».
Σύμφωνα με το Anadolu, η θέση της Τουρκίας είναι πως τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο Πλαίσιο του Διεθνούς δικαίου, με αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών. Οι Τούρκοι, τέλος, υποστηρίζουν πως η Ελλάδα ήταν αυτή που απέφυγε τον διάλογο και κλιμάκωσε τις εντάσεις, κάνοντας την ΕΕ μέρος των προβλημάτων που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες στο Αιγαίο.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή