Τουρκολιβυκό μνημόνιο – Εγκολφόπουλος: Η Ελλάδα διαθέτει πολλά διπλωματικά όπλα

0
78

Ο καθηγητής ανέλυσε το παράτυπο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, δήλωσε επίσης ότι για να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου το τουρκολιβυκό μνημόνιο στον ΟΗΕ απαιτούνται δύο πράγματα

«Το μνημόνιο προβλέπει ότι η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων θα συνεργαστεί με τη λιβυκή Εταιρεία Πετρελαίων, που δεν υπάρχει ακόμη με νομική μορφή για να κάνουν την πλήρη εκμετάλλευση επί του εδάφους και στη θάλασσα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Λιβύης» διευκρίνισε στην ΕΡΤ ο κ. Εγκολφόπουλος.
Μιλώντας για τον πρωθυπουργό της Λιβύης ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα συνεχίσει να κατέχει για καιρό αυτή τη θέση. «Τα Ηνωμένα Έθνη έπρεπε ήδη να τον έχουν αντικαταστήσει γιατί είναι η δεύτερη φορά που υπογράφεται τέτοιο μνημόνιο από τον πρωθυπουργό ή από την κυβέρνηση της Λιβύης που παραβιάζει τη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών. Στο άρθρο 6, στην παράγραφο 10 ορίζεται σαφώς ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης να υπογράφει καμία σύμβαση».

Αναλύοντας το παράτυπο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δήλωσε επίσης ότι για να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου το τουρκολιβυκό μνημόνιο στον ΟΗΕ απαιτούνται δύο πράγματα, οι υπογραφές των κυβερνήσεων και η έγκριση από τη Βουλή της κάθε χώρας.
Όσον αφορά το μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας, Ελλάδας και Αιγύπτου που καθορίζει τις ΑΟΖ των δύο χωρών ο κ. Εγκολφόπουλος δήλωσε ότι είναι καθόλα νόμιμο καθώς έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου.

«Οποιαδήποτε καταπάτηση αυτού του πράγματος είναι σαν να μπαίνει κάποιος στο οικόπεδο σας να το παραβιάζει» πρόσθεσε ο κ. Εγκολφόπουλος.

Δείχνοντας στον χάρτη την ελληνική ΑΟΖ, κοντά στην Κρήτη, ο απόστρατος στρατιωτικός δήλωσε ότι αν επιχειρήσουν κάτι εκεί οι Τούρκοι θα πρόκειται για ξεκαθαρή καταπάτηση εθνικών δικαιωμάτων. «Εδώ όποιος μπαίνει πάει στον πάτο. Δεν το συζητάμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το κομμάτι το οποίο μένει και οι Τούρκοι μπορούν κάνουν κάτι ο κ. Εγκολφόπουλος το χαρακτήρισε «εν δυνάμει ΑΟΖ της Ελλάδος». Για να στηρίξει την άποψη αυτή αναφέρθηκε στην υφαλοκρηπίδα και στα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν. Και όπως είπε εάν έρθει στην συγκεκριμένη περιοχή (τρίγωνο στον χάρτη) ένα ερευνητικό σκάφος, το τρύπημα του υπεδάφους θα είναι καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας.
«Αν κάνει έρευνα πάλι δεν μπορεί διότι η περιοχή είναι εν δυνάμει Ελληνική ΑΟΖ» υποστήριξε ο κ. Εγκολφόπουλος.
Σε ένα υποθετικό σενάριο ναυτικής εμπλοκής στο τμήμα που ορίζεται από την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία ανέδειξε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην περιοχή κοντά στη διόρυγα του Σουέζ απ’ όπου περνάνε 17.000 πλοία το χρόνο.

«Δημιουργείτα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή