Τρίτη και 13: Η ιστορία της μέρας που θεωρείται γρουσούζικη

0
58

Τρίτη και 13. Η σημερινή, δεν είναι μία ημέρα σαν όλες τις άλλες. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι προληπτικοί και οι δεισιδαίμονες.

Στην ουσία, πρόκειται για δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες και τους ισπανόφωνους λαούς.
Γενικώς, η Τρίτη θεωρείται αποφράς ημέρα, δηλαδή γρουσούζικη και επικίνδυνη για τους παραπάνω λαούς. Όταν συμπίπτει Τρίτη και 13, οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ άτυχη και επικίνδυνη ημέρα. Για τους υπόλοιπους λαούς, η γρουσούζικη ημέρα είναι η Παρασκευή και 13.

Μια από τις πιο γνωστές αιτίες, είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453 όταν έπεσε η Πόλη και… το άθροισμα της χρονολογίας της Άλωσης βγαίνει 13 (1+4+5+3=13).
Ωστόσο, σύμφωνα με τον «πατέρα» της ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαο Πολίτη (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής.

Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί, κατά τον Νικόλαο Πολίτη, σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

Οι υπόλοιποι μύθοι για …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή