Η «σφήνα» της Αιγύπτου που ανατρέπει τα δεδομένα – Διάταγμα του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη.
Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί να ρίξει γέφυρες με το Κάιρο, τονίζοντας τους θρησκευτικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, ωστόσο, οι ελπίδες που θρέφει για συμμαχία με την πανίσχυρη Αίγυπτο αποδεικνύονται προς το παρόν φρούδες.
Προφανώς ο Ερντογάν και οι σύμβουλοί του δεν έχουν αντιληφθεί ότι η Αίγυπτος δεν είναι πλέον η χώρα που κάνει κουμάντο η μουσουλμανική αδελφότητα και οι φανατικοί ισλαμιστές. Είναι η χώρα του προοδευτικού Στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι που συνομιλεί με τη Δύση και διαπνέεται από πνεύμα συνεργασίας και συμφιλίωσης με όλους τους γειτονικούς λαούς. Ακόμα και με την Τουρκία, η οποία ωστόσο, συνεχίζει να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο άξονας σταθερότητας και ασφάλειας που δημιουργεί και ενισχύει συνεχώς μέσω της συνεργασίας με τη χώρα μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η μεγάλη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ στέλνει ηχηρότατο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο που επιμένει να λειτουργεί ως ο «κακός γείτονας» όλων των χωρών από τον Καύκασο μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Αν και η Άγκυρα περίμενε λοιπόν βελτίωση των σχέσεων με το Κάιρο, ο πρόεδρος Σίσι επεφύλασσε εκπλήξεις στον Ταγίπ Ερντογάν, με μια κίνηση που διαμηνύει σαφώς πως αν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει τα σχέδια της για την Λιβύη, η Αίγυπτος θα είναι απέναντί της.
Το «τσίμπημα της Σφήκας» λοιπόν δεν άργησε. Προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Σίσι, καθορίζει τα δυτικά όρια της ΑΟΖ της Αιγύπτου στα σύνορα με τη Λιβύη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για τις γεωγραφικές συντεταγμένες που ορίζει το διάταγμα του Προέδρου Σίσι, η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη λογική και τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ και ορίζεται στη μέση γραμμή των θαλασσίων συνόρων των δύο χωρών (Αιγύπτου – Λιβύης), νοτίως της Κρήτης, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Παράλληλα, η κίνηση αυτή φαίνεται πως αποτελεί «ρουά ματ» στην μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία θα αναγκαστεί να πάει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με Κάιρο και Αθήνα, καθώς η χάραξη ΑΟΖ από την πλευρά της Αιγύπτου, επιβάλει συζήτηση για τον περαιτέρω καθορισμό βάσει βεβαίως των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου και της UNCLOS και όχι προφανώς των φαντασιώσεων της Αγκυρας.
Σε τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Αιγύπτου, με τίτλο «Προεδρικό Διάταγμα για τον Καθορισμό των Θαλάσσιων Συνόρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο Θάλασσα» αναφέρεται:
«Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi εξέδωσε το διάταγμα 595 του 2022 σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.
Η εκδοθείσα απόφαση διευκρίνισε ότι τα χωρικά θαλάσσια όρια της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης, σημείο 1, για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων έως το σημείο 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο 8 με βόρεια κατεύθυνση, παράλληλα με τον μεσημβρινό 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο 9, των οποίων οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Δείτε στο βίντεο την ανάλυση του Νίκου Μελέτη στην ΕΡΤ: