Τζον Λέφας: Ο Έλληνας μεγιστάνας που μάχεται για την επιστροφή των Μαρμάρων

0
101

Ο Έλληνας επιχειρηματίας Τζον Λέφας θα επενδύσει χρήματα από την προσωπική του περιουσία σε μία πρωτοβουλία με στόχο την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Ο Τζον Λέφας, ένας Έλληνας επιχειρηματίας «ελπίζει να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές να υποστηρίξουν μια νέα νομοθεσία που θα επιτρέψει την επιστροφή των αρχαίων έργων τέχνης» γράφει η εφημερίδα The Telegraph.
Ο μεγιστάνας που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία πλαστικών, έχει ιδρύσει με την προσωπική του περιουσία το Parthenon Project, ένα σχέδιο που στοχεύει να βρει βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν ένα νέο νόμο για τα Μάρμαρα (Elgin Marbles Act)) που θα επιτρέψει την επιστροφή αρχαίων έργων τέχνης.

Ο Λέφας έχει προσλάβει την εταιρεία δημοσίων σχέσεων του Λονδίνου Pagefield γι αυτή την εκστρατεία πολλών εκατομμυρίων λιρών, η οποία θα φέρει βουλευτές στην Αθήνα για να πειστούν για την υπόθεση της Ελλάδας.

Μιλώντας στην Telegraph από την Αθήνα, ο Λέφας είπε: «Αν είμαστε οξυδερκείς, έχουμε αρκετή υποστήριξη συγκεκριμένης κλίμακας, και αρκετό κόσμο να πιστέψει σε αυτό, θα καταφέρουμε να το περάσουμε από τη Βουλή».

Ο Λόρδος Vaizey, πρώην υπουργός Πολιτισμού των Συντηρητικών, έχει ήδη κάνει αυτό το ταξίδι, και φαίνεται ότι έχουν γίνει περισσότερες επαφές στο Κοινοβούλιο, όπου προσεγγίζονται μέλη από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων. «Ήμουν στην Αθήνα πρόσφατα με το Parthenon Project για να καταλάβω περισσότερα για το όραμά τους για μια λύση «win-win» και υποστηρίζω πλήρως την προσέγγισή τους.
Το να είσαι ρεαλιστής και να κοιτάζεις μπροστά είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί μια τόσο περίπλοκη διαφωνία…Το να δω το Μουσείο της Ακρόπολης και να κατανοήσω περισσότερα για τα άλλα μοναδικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να έρθουν στο Λονδίνο ως μέρος της πολιτιστικής ανταλλαγής ενίσχυσε πραγματικά την άποψή μου ότι μια συμφωνία είναι εφικτή».
Ο Λέφας έχει διαθέσει μια πιθανή επένδυση 10 εκατομμυρίων λιρών για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος. Στοχεύει να κάνει επαφές στο Westminster και μετά να φέρει βουλευτές από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων στην Ελλάδα για να πειστούν για την υποστηριζόμενη κλοπή των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν και τα πλεονεκτήματα της προβολής των αρχαίων έργων τέχνης στην ίδια την Αθήνα.
Η ισχύουσα νομοθεσία εμποδίζει τα Γλυπτά να φύγουν από το Βρετανικό Μουσείο, δημιουργώντας ένα νομικό αδιέ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή