Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας.
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 3:31 μ.μ. τοπική ώρα από την περιοχή Σουκτσόν της επαρχίας Νότιας Πιονγκάν, σύμφωνα με τη Νότια Κορέα που ενισχύει την επιτήρησή του και συνεργάζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως διεμήνυσε. Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Γιασουκάζου Χαμάντα είπε ότι ο πύραυλος πέταξε περίπου 250 χιλιόμετρα «σε πολύ χαμηλό ύψος περίπου 50 χιλιομέτρων ή λιγότερο» και προσγειώθηκε στην Ανατολική Θάλασσα, γνωστή και ως Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Πρόσθεσε ότι οι αρχές εξακολουθούν να εξετάζουν περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως η τροχιά του πυραύλου, και καταδίκασε την εκτόξευση ως απειλή «για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας».
Αυτή είναι η 32η ημέρα φέτος που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυραυλική δοκιμή, σύμφωνα με καταμέτρηση του CNN. Ο απολογισμός περιλαμβάνει τόσο βαλλιστικούς πυραύλους όσο και πυραύλους κρουζ. Αντίθετα, πραγματοποίησε μόνο τέσσερις δοκιμές το 2020 και οκτώ το 2021.
Η νέα πρόκληση απο την Πιονγιάνγκ σημειώνεται κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι αγωνίζονται για τον έλεγχο του Κογκρέσου. Επίσης σήμερα (9/11), ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν πύραυλος εδάφους-αέρος SA-5 της σοβιετικής εποχής, όχι βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς, όπως είχε ισχυριστεί τότε.
Στις 2 Νοεμβρίου, η Νότια Κορέα δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έως και 23 πυραύλους ανατολικά και δυτικά της κορεατικής χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένου του πλέον αναγνωρισμένου SA-5, ο οποίος προσγειώθηκε κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας για πρώτη φορά μετά τη διαίρεση του Κορέα.
Το γενικό επιτελείο της χώρας είπε ότι ο πύραυλος προσγειώθηκε σε διεθνή ύδατα 167 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νησιού Ulleung της Νότιας Κορέας, περίπου 26 χιλιόμετρα νότια της Βόρειας μεθοριακής Γραμμής – τα de facto διακορεατικά θαλάσσια σύνορα, τα οποία η Βόρεια Κορέα δεν αναγνωρίζει.
Τα συντρίμμια από τον πύραυλο διασώθηκαν από τη θάλασσα και παρουσιάστηκαν στον Τύπο στο …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή