«Βαρόμετρο» το σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

0
54

Εντείνονται οι διεργασίες για τη λήψη μέτρων για την ενεργειακή κρίση ενόψει του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ήδη «μπλόκο» στην πρόταση των 15 κρατών – μελών της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής του φυσικού αερίου κατάφερε το Βερολίνο, μεγαλώνοντας τα ρήγματα στο μπλοκ που προσπαθεί να βρει κοινή απάντηση στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα και με δημοσίευμα του Politico, φέρεται να μη συμπεριλαμβάνει το συγκεκριμένο μέτρο που πρότειναν οι υπουργοί Ενέργειας 15 χωρών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Τον διχασμό και την απόσταση που φαίνεται να υπάρχει στην επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν ήρθε να επιβεβαιώσει ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «απέχουμε από μια συναίνεση» για την επιβολή ανώτατων τιμών. Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι είναι «δύσκολο» να προβλεφθεί εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των χωρών για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι παρασκηνιακές διεργασίες και το μπρα ντε φερ μεταξύ ομάδων χωρών των 27 της ΕΕ είναι έντονες και το αποτέλεσμα ήταν λίγες ώρες πριν από το σημερινό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας το πλαφόν να μη συμπληρωθεί καν στα υπόλοιπα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Η πρόταση που παρουσίασε την περασμένη άνοιξη για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στους κόλπους της ΕΕ. Ετσι και σήμερα στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας των 27 κρατών – μελών η πρωτοβουλία του έλληνα Πρωθυπουργού που στηρίζεται από άλλες 14 χώρες θα συζητηθεί, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις επ’ αυτής.

Το Politico, αναφορικά με τη συμπερίληψη της πρότασης του πλαφόν στο σχέδιο Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαλείται διπλωμάτες οι οποίοι σημειώνουν πως το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ιδιαίτερα τη Φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι όταν μια πρόταση βρεθεί στο τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να την «πολεμήσουν» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβλ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή