Βάρσος: Γνωρίστε το θρυλικό ζαχαροπλαστείο – Πώς έγινε το καταφύγιο του Μητσοτάκη στα Ιουλιανά

0
91

Αναστασία – Βασιλική Γκολέμη
25/09/2022 07:16

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης
Ένα θρυλικό ζαχαροπλαστείο δεσπόζει στον πεζόδρομο της Κηφισιάς επί 130 ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για μια αιωνόβια επιχείρηση στην Ελλάδα η οποία ταυτίστηκε με τις γευστικές εξορμήσεις των οικογενειών της Κηφισιάς που εδώ και δεκαετίες δείχνουν την προτίμηση τους στα νόστιμα γλυκά της οικογενειακής παράδοσης. Σήμερα τα ηνία της επιχείρησης έχει αναλάβει η τέταρτη γενιά της οικογένειας με τον Κωνσταντίνο Βάρσο.

Το παραδοσιακό Ζαχαροπλαστείο – Γαλακτοπωλείο «Βάρσος» στην Αθήνα.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε το πιο σικ ζαχαροπλαστείο της πόλης των βορείων προαστίων στην οδό Κασσαβέτη 5. Eκεί συνάντησε τον σημερινό ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Κωνσταντίνο Βάρσο, ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία του θρυλικού ζαχαροπλαστείου που μετρά περισσότερο από ένα αιώνα.

Με έδρα του την Κηφισιά, αυτό το ζαχαροπλαστείο φτιάχνει πεντανόστιμα, ποιοτικά γλυκά από το 1892.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Η ιστορία του αιωνόβιου Ζαχαροπλαστείου της Κηφισιάς

Η επιχείρηση ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1892 όταν ο ιδρυτής της εταιρείας Βασίλης Βάρσος αποφάσισε να φύγει από την Καστριώτισσα, Φωκίδος με τον αδελφό του και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Σε ηλικία 16 ετών το 1892, άνοιξε ένα μαγαζί παραγωγής γάλακτος στην γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα στην Αθήνα και σιγά σιγά άρχισε να γίνεται γνωστός στην αθηναϊκή κοινωνία για το ποιοτικά και γευστικά του προϊόντα.

Ο «Βάρσος» ποντάρει στην αγνότητα και την εμπιστοσύνη στους ίδιους, εδώ και πολλά χρόνια, προμηθευτές, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Αφού συμπλήρωσε 30 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας μετέφερε την επιχείρηση στην Κηφισιά (σ.σ. στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα), μια από τις πιο αναπτυσσόμενες περιοχές της Αττικής, που κατοικούσαν εύπορες οικογένειες.

Σήμα κατατεθέν είναι οι μαρέγκες – μπεζέδες είτε σε πλάκες είτε σε σχήμα οβάλ.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Τη δεκαετία του 1950, η δεύτερη γενιά της οικογένειας με τον Κωνσταντίνο Βάρσο, αποφάσισε να εισάγει αγελάδες από την Ολλανδία που του αποδίδουν σχεδόν τετραπλάσια ποσότητα γάλακτος σε σχέση με τις γηγενείς. (σ.σ. μια Ολλανδική αγελάδα απέδιδε 35-40 κιλά γάλα, ενώ μια Ελληνική απέδιδε 8-10 κιλά).

Ο «Βάρσος» φημίζεται για τα γαλακτοκομικά του.Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Τη δεκαετία το 1960 ο «Βάρσος» ζούσε «χρυσές» στιγμές καθώς κόσμος από όλη την Αθήνα επισκεπτόταν το ζαχαροπλαστείο σχηματίζοντας τεράστιες ουρές. Σημειώνεται ότι είναι το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που έκανε εγκατάσταση μικροβιολογικού εργαστηρίου (σ.σ. 1980) για την παραγωγή γάλακτος από τον καθηγητή διδακτορικού κο Ιωάννου.

Βασικό συστατικό της επιτυχίας, η οποία συνεχίζεται, δεν είναι …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή