Βαθαίνει ο διχασμός στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico ζητά ευθέως πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, ρίχνοντας λάδι στην κόντρα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αποτελεί τη βασική «φωνή» της ΕΕ απέναντι στην ενεργειακή λαίλαπα. Είναι η πρώτη φορά που μια κόντρα βγαίνει με τέτοια ένταση προς τα έξω, όπως παρατηρούν εξωτερικοί αναλυτές, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο στη διαμάχη των δύο αξιωματούχων.
O Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε τις προτάσεις της Κομισιόν ως «μια αρχή», αλλά ανέφερε επίσης ότι θα «πρέπει να γίνουν περισσότερα» για την ενεργειακή κρίση που κινδυνεύει να πυροδοτήσει κοινωνικές αναταραχές και να διχάσει τις χώρες της ΕΕ. «Είναι καλές οι προτάσεις (της Κομισιόν), αλλά θα χρειαστούν περισσότερες», ήταν τα λόγια του Σαρλ Μισέλ στο Playbook του Politico. Επεσήμανε δε ότι δεν αρκεί η υιοθέτηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τα νοικοκυριά.Η κόντρα. Ο βέλγος πολιτικός είχε επικρίνει ξανά πριν από λίγες ημέρες την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το επιτελείο της για μειωμένα αντανακλαστικά στα προβλήματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η λήψη μέτρων θα πρέπει να επιταχυνθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η πρόταση (της Κομισιόν) αφορά την πλευρά των καταναλωτών και επιδιώκει να αλλάξει τις συνήθειες των οικογενειών, των εταιρειών και των επιχειρήσεων, αυτό είναι εντάξει, αλλά είναι αρκετό; Νομίζω ότι πρέπει να επιταχύνουμε τη συζήτηση και τις αποφάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.
Επιπλέον ο Μισέλ αναφέρθηκε στη δημιουργία πλατφόρμας για κοινές αγορές ενέργειας στην ΕΕ, κάτι που, όπως είπε, έχει συμφωνηθεί στο επίπεδο 27 χωρών της ΕΕ αλλά χωρίς το θέμα να προχωράει. Κατά τη γνώμη του, υπάρχει μια «περίεργη κατάσταση», όπως τη χαρακτήρισε, καθώς παρά το ότι η ΕΕ αποφάσισε να εφαρμόσει το μέτρο αυτό, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να αγοράζουν ενέργεια απευθείας με βάση διμερή συμβόλαια.
«Ελπίζω ειλικρινά ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί και ότι είμαστε σταθεροί σε αυτό το μέτωπο γιατί θα μας προσφέρει όχι ένα μαγ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή