Βέλγιο: Οδεύουμε προς δύσκολους χειμώνες, λέει ο Ντε Κρόο

0
94

«Οδεύουμε προς δύσκολους χειμώνες και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό» τόνισε ο Βέλγος Πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα La Libre.

Ερωτηθείς για προηγούμενη δήλωσή του στην οποία είχε αναφέρει ότι αναμένονται πέντε με δέκα δύσκολοι χειμώνες και θεωρήθηκε από κάποιους ότι προκάλεσε άγχος με τα λεγόμενά του, απάντησε ότι δεν μετανιώνει καθόλου που το είπε.
«Αυτός είναι ο ρόλος μου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει αύριο.Είναι σημαντικό να λέμε την πραγματικότητα. Αλλά είπα δύο πράγματα: οδεύουμε προς δύσκολους χειμώνες και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό. Ξεχάσαμε το δεύτερο μέρος του μηνύματός μου. Θέλω να καταλάβουν όλοι ότι αυτό δεν είναι πλέον κάτι συνηθισμένο (business as usual). Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής: θέλουμε να αποσυνδεθούμε από το ρωσικό αέριο, από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτή είναι η σωστή στρατηγική. Αυτό όμως θα πάρει χρόνο. Μάλλον πέντε χρόνια. Αλλά αν το κάνουμε καλά, θα πάμε μπροστά 20 χρόνια. Η τρέχουσα περίοδος θα μείνει στη μνήμη μας ως μια εποχή που έγιναν στρατηγικές ενεργειακές και βιομηχανικές επιλογές».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου ανέφερε ότι «η ελεύθερη αγορά δεν είναι για μένα θρησκεία. Όταν μια αγορά δυσλειτουργεί, πρέπει να παρέμβεις. Είμαι πεπεισμένος ότι σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και τη ρύθμιση των αγορών, η κατάσταση θα έχει αλλάξει τελείως σε δέκα χρόνια». Να σημειωθεί ότι ο Αλεξάντερ ντε Κρόο έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ του πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Αλεξάντερ Ντε Κρόο: Ευρωπαϊκή συναίνεση για το ζήτημα των Ρώσων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους

Όσον αφορά στη στάση του Βελγίου απέναντι στους Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, ο Αλεξάντερ ντε Κρόο σημείωσε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ότι «σήμερα, το Βέλγιο δεν εκδίδει σχεδόν ποτέ βίζα σε Ρώσους, μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους. Αυτή είναι η θέση μας μέχρι στιγμής. Δεν πρόκειται απαραίτητα να δώσουμε βίζα σε άτομα που εγκαταλείπουν (τη Ρωσία). Ας δούμε πώς μπορούμε να επιτύχουμε μια ευρωπαϊκή συναίνεση. …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή