«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια» λέει η λαϊκή ρήση. Ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας που απειλεί την Ευρώπη σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να αλληλοκαρφώματα μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης.
Η Ε.Ε. εδώ και μήνες βρίσκεται εν υπνώσει και παρακολουθεί ως απλός θεατής την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος ως απόρροια του κλεισίματος της στρόφιγγας από τη Ρωσία, οδηγώντας σε οικονομικό στραγγαλισμό νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το σκηνικό επιδεινώνεται ραγδαία λόγω του ότι η Ρωσία ανέστειλε επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, διογκώνοντας τα προβλήματα ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και βαθαίνοντας τους κινδύνους ύφεσης που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Υπό αυτές τις συνθήκες βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς κάποιοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως αναπόφευκτα οι χώρες της Ε.Ε. θα αντιμετωπίσουν κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε συνέντευξη του στη η βελγική εφημερίδα «Le Soir», αφήνει αιχμές κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχει καθυστερήσει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών.
«Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ανακαλύπτουμε σήμερα, χρονολογείται ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου, του Μαΐου και του Ιουνίου, κατά τις οποίες η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο και η Επιτροπή κλήθηκε ομόφωνα να υποβάλει προτάσεις για τα βασικά ενεργειακά ζητήματα.Σχετικά με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι «επί πολλούς μήνες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούν την Επιτροπή να εργαστεί γι’ αυτό το θέμα» και συγκεκριμένα σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών και την πιθανή ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
«Δεν υπήρξε συναίνεση για το είδος της απόφασης που θα έπρεπε να ληφθεί, αλλά υπήρξε συναίνεση για να κληθεί η Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι οι παρατηρήσεις του δεν αποτελούν κριτική αλλά κάλεσμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.«Υπάρχει η αίσθηση ότι η Επιτροπή έχασε χρόνο, και αυτό είναι ατυχές».
Κάνοντας έκκληση «να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις», υπό τον φόβο των κοινωνικών εντάσεων αναφέρει: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εγγυηθούμε τη συνοχή των κοινωνιών μας. Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει. Οι τιμές της ενέργειας, πολύ υψηλότερες στην Ευρώπη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή