Βουλγαρικό ιδίωμα χαρακτήρισε τη γλώσσα της ΠΓΔΜ ο Μπαμπινιώτης

0
43

Βουλγαρικό ιδίωμα χαρακτήρισε τη γλώσσα των Σκοπιανών ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1

Ο καθηγητής θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας, επέμεινε ότι είχε τεθεί από παλαιότερα το θέμα αναγνώρισης της γλώσσας της ΠΓΔΜ ως «μακεδονικής».

Ο κ. Μπαμπινιώτης διέψευσε ξανά αυτές τις δηλώσεις τονίζοντας ότι ήταν παρών στη διάσκεψη που είχε γίνει για γλωσσολογικά θέματα των Σκοπίων.

«Η γλώσσα των Σκοπιανών είναι βουλγαρικό ιδίωμα και θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε βουλγαροσλαβική ή βουλγαρο-σερβική» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής τονίζοντας ότι δεν μπορούμε εμείς να την ονομάσουμε «μακεδονική».

Ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε ότι προσπαθεί να δώσει επιχειρήματα στην κυβέρνηση, εν μέσω διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να δίνουμε επιχειρήματα στους Σκοπιανούς.

«Δεν υπάρχει αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας». Ή έχουμε δεχθεί τη “μακεδονική γλώσσα” για τους Σκοπιανούς ή έχει γίνει ένα τραγικό λάθος» κατέληξε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 στην Αθήνα, που μετείχε ο Μπαμπινιώτης, καταγράφεται «μακεδονική γλώσσα»

Στα συμπεράσματα της «Τρίτης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διάστημα 17 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου 1977, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή με υπουργό Εξωτερικών τον Δημήτριο Μπίτσιο, καταγράφεται ρητά η ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας, σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”:

«Αναγνωρίζοντας περαιτέρω ότι στη Γιουγκοσλαβία η λατινοποίηση του σερβο-κροατικού και μακεδονικού κυριλλικού αλφάβητου έχει από καιρό χρησιμοποιηθεί σε επίσημα γεωγραφικά λεξικά και χάρτες», η Διάσκεψη συνιστά πως «τα συστήματα που αναφέρονται στο παράρτημα του παρόντος ψηφίσματος πρέπει να υιοθετηθούν ως διεθνή συστήματα για τη λατινοποίηση των σερβο-κροατικών και μακεδονικών γεωγραφικών ονομασιών στη Γιουγκοσλαβία»

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετείχε ο Γ. Μπαμπινιώτης, αλλά και ο Ευάγγ. Κωφός, ειδικός για το Μακεδονικό.