Πώς διαμορφώνονται τα όρια για τη «Χρυσή βίζα» ανά περιοχή
Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σύμφωνα με την οποία σε κάποιες περιοχές της χώρας αλλάζουν τα όρια για την απόκτηση χρυσής βίζας.
Η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο κτήσης της αλλά και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών διαμορφώνεται σε 500.000 ευρώ για τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Το ποσό αυτό πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς πριν την κατάθεση του αιτήματος για την χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή.
Στην περίπτωση της επένδυσης μέσω αγοράς ακίνητης περιουσίας, στις παραπάνω περιοχές, αυτή πραγματοποιείται σε ένα μόνο ακίνητο. Σε περίπτωση εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου τότε είναι 500.000 η ελάχιστη αξία του ποσοστού συγκυριότητας και η επενδυση πραγματοποιείται σε ένα μόνο ακίνητο.
Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η ελάχιστη αξία του ακινήτου ορίζεται στις 250.000 ευρώ.
Πολίτες τρίτων χωρών – κάτοχοι άδειας μόνιμης διαμονής επενδυτή μπορούν ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους για ισόχρονη διάρκεια εφόσον το ακίνητο παραμένει στην κυριότητα ή νομή τους και δεν αποτελεί πρόβλημα το διάστημα απουσίας τους από την χώρα. Επίσης για τους πολίτες τρίτων χωρών κατόχους ακινήτων παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης αυτών.
Η έκδοση άδειας διαμονής χορηγείται εντός δυο μηνών από τη συμπλήρωση του φακέλου.
Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 οι πολίτες τρίτων χωρών έχουν το χρονικό περιθώριο να ολοκληρώσουν τα συμβόλαια που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις περιοχές στις οποίες αλλάζουν τα όρια.