Υπ. Παιδείας: Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με στόχο τη σύνδεση με την αγορά εργασίας

0
68

Τι είπε στο Newsbomb.gr ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας, κ. Γεώργιος Βούτσινος

Η διαρκής αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ελλάδα, με κύριο στόχο την κατά το δυνατόν καλύτερη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας, βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών για την παιδεία, όπως τονίζει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας, κ. Γεώργιος Βούτσινος.
Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται ο χώρος της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.) στην Ελλάδα σήμερα, με βάση το σύστημα διακυβέρνησης σε δύο επίπεδα, που ισχύει από το 2020, διασφαλίζει την ανεμπόδιστη λειτουργία της προς τον στόχο αυτό, επισημαίνει ο κ. Βούτσινος, προσθέτοντας πως είναι «καθοριστική η συμμετοχή των εργοδοτών, των εργαζομένων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τους οποίους χαράζεται και συνδιαμορφώνεται η πολιτική, αφού αυτοί είναι οι πλέον αρμόδιοι να μεταφέρουν τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας για να μεταφραστούν σε σύγχρονες ειδικότητες, προσφερόμενες από την Ε.Ε.Κ.».

Ο ίδιος αναγνωρίζει πως υπάρχει «εκ των ων ουκ άνευ ανάγκη για ριζικές αλλαγές με έμφαση στην σύνδεση Εκπαίδευσης – Αγοράς Εργασίας – Απασχόλησης», κατά τα ευρωπαϊκά, μάλιστα πρότυπα: Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση «στην Ευρώπη δε, σε ό,τι αφορά στα εκπαιδευτικά συστήματα, βρίσκεται διαρκώς στην κορυφή του ενδιαφέροντος και αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ο λόγος είναι προφανής· τα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης θεωρούνται και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αποδοτικότητα των οικονομικών συστημάτων».
Τέλος, απευθυνόμενος στου νέους που αναζητούν επαγγελματική διέξοδο, ο κύριος Βούτσινος τονίζει πως «τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας αποτελούν δρόμους επαγγελματικής εξασφάλισης και ανέλιξης» και προσθέτει πως «οι νέες Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης με ειδικότητες στην Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία που θα λειτουργήσουν στο Πέραμα και στη Σύρο θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αφού οδηγούν σε σίγουρα και υψηλά αμειβόμενα επαγγέλματα».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας κ. Γεώργιου Βούτσινου:
Κύριε Γενικέ, ποια είναι η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στους νέους σήμερα, που αναζητούν διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης; Τι μπορεί να τους προσφέρει η Δημόσι …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή