Δεν έχουμε τέτοιους ανθρώπους εδώ

0
27

Η Κάμαλα Ντέβι Χάρις έγινε γνωστή σε όλο τον πλανήτη μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως η «εκλεγμένη αντιπρόεδρος», προσθέτοντας στον τίτλο της τις αντωνυμίες She/Her, κάτι που άνοιξε τη συζήτηση για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Με αυτή την προσθήκη η Κάμαλα έγινε το κέντρο του ενδιαφέροντος σε μια χώρα με ταμπού, προκαταλήψεις και συχνά βία. Σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να βάζεις τις αντωνυμίες στο όνομά σου και στα μέιλ σου, ωστόσο με την πράξη της η Χάρις δηλώνει ότι το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα trans ή non binary άτομα.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις άναψαν για το εάν με αυτό τον τρόπο δε γίνεται και πάλι ένας διαχωρισμός. Η δήλωση αυτής της Κάμαλα ήταν η απάντηση στον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ που κατά την διάρκεια της θητείας του κατάργησε τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας. Τα τελευταία τρία χρόνια ομάδες ακτιβιστών διαδήλωναν για τις διακρίσεις εναντίον των τρανς. Η πολιτική μίσους του Τραμπ οδήγησε σε απαγορεύσεις στο στρατό, σε ανύπαρκτη υγειονομική προστασία με αποτέλεσμα τρανς άτομα να βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο. Η Χάρις κατά την διάρκεια της θητείας της είχε δημιουργήσει μια μονάδα κατά των εγκλημάτων μίσους της τρανς κοινότητας. Ως Γενική Εισαγγελέας είχε κατηγορηθεί ότι είχε αρνηθεί να προωθήσει ένα νόμο που επιβεβαιώνει το φύλο σε άτομα εργαζόμενα στο σεξ. Το θετικό είναι ότι η Χάρις που έσπασε τα ταμπού και έγινε η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Καλιφόρνιας, ξαναέβαλε στην πολιτική ατζέντα τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας. Ήδη υπάρχουν υπάρχουν ιστοσελίδες για την υιοθεσία αυτής, της νέας ετικέτας και πως μπορεί να γίνει και σε άλλα άτομα.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, η έστω λίγο πιο κοντά , στην Τσετσενία δεν τολμά κανείς να αναφέρει ότι υπάρχει LGBTQ+ κοινότητα γιατί μόνο και η υποψία μπορεί να σε στείλει στη φυλακή. Τα ομοφυλόφιλα άτομα και η τρανς κοινότητα χρόνια ολόκληρα δέχονται επιθέσεις, ξυλοκοπούνται, εξαφανίζονται. Ήταν το 2017, όταν ο πρωθυπουργός της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο, Μπράιαν Κάμπελ, δήλωσε «Δεν έχουμε τέτοιους ανθρώπους εδώ. Αν είναι να εξαγνίσουμε το αίμα μας, αν υπάρχουν τέτοιοι εδώ, να τους πάρετε και να φύγετε.» Κανείς δεν πρόκειται να αναζητήσει τα παιδιά που κρύβονται στα ερείπια και ζουν μέσα στα σκουπίδια. Καλωσήρθατε στην Τσετσενία που όλα βαίνουν καλώς και τα κακά παιδιά χάνονται για να μη μολύνουν την πατρίδα. Σε αυτό το θεοκρατικό κράτος που όλα τα δικαιώματα καταπατούνται ,όπου γυναίκες βιάζονται χωρίς να τιμωρούνται οι βιαστές και οι ομοφυλόφιλοι εξαφανίζονται, ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Ντέιβιντ Φρανς, προσπαθεί να αποτυπώσει με τον φακό του την ιστορία και τις διώξεις της queer κοινότητας. Το αριστουργηματικό, βραβευμένο στο Βερολίνο και στη Θεσσαλονίκη, «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» ακολουθεί τις δυο ηγετικές προσωπικότητες του Ρωσικού ακτιβιστικού κινήματος που βοηθάει τα μέλη της κοινότητας να διαφύγουν από τη χώρα. Η κάμερα ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής τη ζωή τους στο καταφύγιο της Μόσχας, τη διαδρομή, τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο και την ασφαλή εγκατάσταση τους στη Δύση. Ανάμεσα στους ήρωες του Φρανς ο νεαρός που παρά τη διάσωσή του θα προσπαθήσει να αυτοκτονήσει, μια νέα κοπέλα θα καταφέρει να φύγει αλλά δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί στην άγνωστη ευρωπαϊκή πόλη. Συγκλονίζει η σκηνή όπου ο νεαρός Γκρίσα μπροστά τα μάτια όλων των θεατών, θα αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο και το ψηφιακό εφέ θα διαλυθεί. Ο Ντέιβιντ Φρανς, θέλοντας να προστατεύσει τους ήρωες , έκρυψε τα πρόσωπά τους με ψηφιακά εφέ που φέρουν τα πρόσωπα ακτιβιστών που δάνεισαν για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ ώστε να γίνει μια ακτιβιστική πράξη που θα ταρακουνήσει τον κόσμο. Χωρίς να είναι καταγγελτική η ταινία της περίσσειας αγριότητας και ανθρωπιάς μας αφήνει με μια θλίψη για τους ήρωες. Η Άννα που ζει κάπου στην Ευρώπη και θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα και ο Γκρίσα που έχει αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο και θα καταθέσει εναντίον της κυβέρνησης της Τσετσενίας είναι οι αφανείς ήρωες της σύγχρονης σκληρής εποχής.

Πηγή