Σε μια από τις σημαντικότερες κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ μετά τη δημιουργία του App Store, η Apple ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα “App Store Small Business”. Όσες εταιρείες συμμετέχουν σ’ αυτό, θα καταβάλλουν στην εταιρεία 15% προμήθεια από τις πωλήσεις των iOS εφαρμογών και παιχνιδιών τους έναντι του 30% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το ποσοστό αυτό ισχύει και για in-game αγορές που πραγματοποιούνται κυρίως από παιχνίδια. Απαραίτητη προυπόθεση σύμφωνα με τους όρους, κάθε επιχείρηση να έχει τζίρο μέσω του App Store μικρότερο του 1 εκατομμυρίου δολαρίων για το σύνολο των εφαρμογών τους, κάτι που όπως αναφέρει η Apple αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των developers, χωρίς να δίνονται όμως περισσότερες λεπτομέρειες.
Με 28 εκατομμύρια ενεργούς προγραμματιστές και τζίρο 50 δισ. το 2019, το App Store αποτελεί σύμφωνα και με τον CEO της Apple, Tim Cook, όχι μόνο μία από τις σημαντικότερους πηγές εσόδων της Apple πέρα από το IPhone, αλλά και τον πυλώνα τον ψηφιακών υπηρεσιών της εταιρείας.
Το νέο πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου του 2021, με την Apple να δίνει στο άμεσο μέλλον περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορεί να συμμετάσχει κάποια επιχείρηση, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια αυτόματη διαδικασία. Όσες εταιρείες ξεπεράσουν το όριο του 1 εκατομμυρίου σε τζίρο, αυτόματα θα μεταφέρονται στο επόμενο τιμολογιακό πρόγραμμα που ισχύει και σήμερα, με παρακράτηση του 30% των εσόδων τους ενώ αν υποχωρήσει και πάλι κάτω από το όριο, θα πρεπει να υποβάλει νέα αίτηση συμμετοχής.
Η τελευταία αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική του App Store πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2016 όταν η Apple ανακοίνωσε παρακράτηση 15% (από 30%) για συνδρομητικές υπηρεσίες τύπου Spotify και Netflix. Στην περίπτωση αυτή ισχύει έκπτωση 50% για το δημιουργό αν οι χρήστες της υπηρεσίας παραμείνουν συνδρομητές μέσω της iOS εφαρμογής για περισσότερους από 12 μήνες.
Σε μια χρονιά μέσα στην οποία η Apple απασχόλησε αρκετές φορές την επικαιρότητα για τις σχέσεις της με τους developers του App Store όπως σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, της εφαρμογής Hey και φυσικά την υπόθεση με το Fortnite, η κίνηση αυτή ίσως αποτελέσει μια αρχή για «εξομάλυνση των σχέσεων». Σε εξέλιξη άλλωστε βρίσκεται και η αντιμονοπωλιακή έρευνα της Ε.Ε για το App Store και το Apple Pay, που εξετάζει κατά πόσο οι κανόνες της Apple παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού που ισχύουν στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης.