Η εκτόξευση του Starship της SpaceX φέρεται να παραβίασε την άδεια της FAA

0
91

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας (FAA) φέρεται να ξεκίνησε έρευνα.

Η δοκιμαστική πτήση του Starship της SpaceX σε υψόμετρο άνω των 12 χιλιομέτρων ενδεχομένως να προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από ό,τι η εκρηκτική προσεδάφισή του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η εκτόξευση του Starship SΝ8 παραβίασε το πλαίσιο της άδειας που είχε χορηγήσει η FAA στη SpaceX για τη δοκιμαστική πτήση, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η διεξαγωγή επίσημης έρευνας. Δεν είναι σαφές ποιες ακριβώς παραμέτρους παραβίασε η SpaceX, όμως το ζήτημα που προέκυψε φαίνεται πως οδήγησε στην αναβολή της εκτόξευσης του SN9, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 28 Ιανουαρίου.

Εκπρόσωπος της FAA, ερωτώμενος σχετικά απέφυγε να προσδιορίσει το πώς παραβίασε η SpaceX το πλαίσιο της άδειας, όμως επιβεβαίωσε πως η εταιρία είχε καταθέσει αίτημα τροποποίησης της άδειας, ενώ η ομοσπονδιακή υπηρεσία δεν ήταν διατεθειμένη να παρακάμψει τους κανονισμούς. «Η FAA δεν πρόκειται να προβεί σε εκπτώσεις ως προς την ευθύνη που έχει απέναντι στην προστασία της δημόσιας ασφάλειας», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος. «Θα εγκρίνουμε την τροποποίηση μόνο εφόσον πειστούμε ότι η SpaceX έχει προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου».

Προφανώς, ο Elon Musk δεν είναι ευχαριστημένος με την FAA, ανεξάρτητα από το ποιο ακριβώς είναι το ζήτημα που προέκυψε. Μάλιστα, ο ιδρυτής της SpaceX πρόσφατα κατηγόρησε την FAA ότι ακολουθεί μια «θεμελιωδώς προβληματική» προσέγγιση ως προς το κανονιστικό πλαίσιο των πτήσεων στο διάστημα, καθώς αυτή προοριζόταν να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εκτοξεύσεων ενός μικρού αριθμού μη επαναχρησιμοποιούμενων πυραυλικών συστημάτων, από κρατικές εγκαταστάσεις. Με άλλα λόγια, άφησε να εννοηθεί πως ο στόχος της SpaceX να αναπτύξει με γοργούς ρυθμούς ιδιωτικούς, επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους έχουν καταστήσει παρωχημένη την προσέγγιση της FAA.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η SpaceX έρχεται σε αντιπαράθεση με τις ομοσπονδιακές αρχές τω ΗΠΑ. Το 2014, η εταιρία κατέθεσε αγωγή, διεκδικώντας τη συμμετοχή της σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την ανάθεση στρατιωτικών συμβολαίων, ενώ το 2019 προχώρησε στην κατάθεση νέας αγωγής, όπου έκανε λόγο για «άδικη ανάθεση» συμβολαίων. Η εταιρία μέχρι στιγμής δεν έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα προσφύγει στα δικαστήρια για το ζήτημα του Starship, όμως είναι προφανές πως τόσο ο Musk όσο και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τον εκτροχιασμό του προγράμματος ανάπτυξης αυτής της νέας γενιάς πυραύλων.

Πηγή