Η κατανάλωση κουραμπιέ και η επίπτωση του στην υγεία μας.

0
41
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία μας η κατανάλωση του κουραμπιέ;

Κουραμπιές. Ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές των εορτών. Παραδοσιακό γλυκό με πλούσια γεύση που απογειώνεται (και θερμιδικά) από το βούτυρο και το αυγό που περιέχει. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τη ζάχαρη άχνη που τον καλύπτει τότε το αποτέλεσμα είναι πολλαπλασιαστικό. Η ρίζα του κρατάει από την ανατολή πιθανότατα από Περσία μιας και η λέξη κουραμπιέ προέρχεται από την Περσική Qurabiye που σημαίνει μπισκότο.

Δυνατό στοιχείο του η πλούσια γεύση από το βούτυρο. Και πως να μην είναι άραγε μιας και στα 30 γραμμ το ⅓ περίπου είναι λιπαρά. Με τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερίνη να κάνουν αισθητή της παρουσία τους (με 2 περίπου γραμμάρια τα κορεσμένα και 9 περίπου η χοληστερίνη) δεν θα το λέγαμε και τη καλύτερη διατροφική επιλογή. Βέβαια η διατροφικά προερχόμενη χοληστερίνη δεν είναι το πρόβλημα αλλά όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού είναι ένα θέμα.

Αν πάλι θέλετε να προσέξετε στα λιπαρά και τη χοληστερίνη βάλτε λάδι αντί για βούτυρο αλλά προσέξτε μπορεί να σας έρθει κάποια λαδίλα στο στόμα που μπορείτε εύκολα να μειώσετε με τη προσθήκη λικέρ ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό. Σίγουρα όμως το είδος της λιπαρής ουσίας θα διαφοροποιήσει το αποτέλεσμα, με το αγελαδινό βούτυρο να κάνει το κουραμπιέ να θυμίζει πιο πολύ μπισκότο ενώ το αιγοπρόβειο να τον κάνει πιο ”αφράτο”.

Από την άλλη έχει και την ζάχαρη άχνη. Αυτό το συστατικό που συνθέτει ένα εντυπωσιακό σκηνικό στη παρουσίαση αλλά μπορεί να προκαλέσει οικογενειακά προβλήματα όταν μέλος της οικογένειας τρώει το κουραμπιέ στο πόδι χωρίς χαρτοπετσέτα ή πιατάκι.

Η άχνη ζάχαρη είναι ζάχαρη σε πολύ λεπτούς κόκκους που μερικές φορές περιέχει και μικρό ποσοστό άμυλο αραβοσίτου για να απορροφά την υγρασία. Τελειοποιεί το γλυκό με θερμιδικό περιεχόμενο ίδιο με τη ζάχαρη. (4 θερμίδες ανά γραμμάριο). Συμμετέχει σημαντικά με περίπου 15 γραμμ που περιέχονται στο κάθε τεμάχιο (30 γραμμαρίων) κουραμπιέ.

Παραπέρα δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι μέσα στο κουραμπιέ βρίσκουμε και το αμύγδαλο, ένα ξηρό καρπό με σεβαστή ποσότητα βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων αλλά και μαγνησίου. Βέβαια η ποσότητα δεν είναι τόσο μεγάλη αλλά υπάρχει.

Φυσικά γιορτές είναι και όλοι θα μπούμε στον πειρασμό να γευτούμε τη πλούσια γεύση του. Αν όμως αυτό γίνει με μέτρο τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Όσοι μάλιστα τους ετοιμάσουν σπίτι, μπορούν να τους κάνουν σε μικρό μέγεθος προσέχοντας
έτσι πιο πολύ.

Η κατανάλωση του βέβαια μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ΑΝ φαγωθεί χωρίς χαρτοπετσέτα ή πιατάκι. (από τις φωνές της νοικοκυράς) Επιδημιολογική μελέτη έδειξε ότι μειώνεται σημαντικά το προσδόκιμο της ζωής σε άντρα, που καταναλώνει κουραμπιέ με άχνη (ειδικά) σε καθιστικό ή σαλόνι που είναι στρωμένο με χαλί ή μοκέτα. Τα μεγέθη αυξάνονται εκθετικά, αντιστρόφως ανάλογα, με το χρόνο που έχει προηγηθεί ο καθαρισμός του δαπέδου. Ανάλογα μεταβάλλονται η νοσηρότητα και η θνησιμότητα.

Και ναι ο τίτλος ήταν παραπλανητικός. (όχι πάντα όμως)

Πηγή