Η προσθήκη σύνθετου συστατικού του γάλακτος στο βρεφικό γάλα προσδίδει μακροπρόθεσμα γνωστικά οφέλη στα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό

0
155

Το μητρικό γάλα αναγνωρίζεται ευρέως ως η πιο ευεργετική διατροφή για τα βρέφη, αλλά πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν ιατρικές ή υλικοτεχνικές προκλήσεις στο θηλασμό. Στις ΗΠΑ, μόλις το 45% των βρεφών συνεχίζουν να θηλάζουν αποκλειστικά σε ηλικία 3 μηνών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών. Εδώ και δεκαετίες, οι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο συμπλήρωμα ή μια εναλλακτική λύση στο μητρικό γάλα, ώστε να δώσουν στα παιδιά το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για υγιή ανάπτυξη. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας έδειξε πώς ένα σύνθετο συστατικό του γάλακτος που μπορεί να προστεθεί στο βρεφικό γάλα έχει αποδειχθεί ότι προσδίδει μακροπρόθεσμα γνωστικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων της νοημοσύνης και της εκτελεστικής λειτουργίας στα παιδιά.

Η έρευνα του John Colombo, διευθυντή και ερευνητή του Ινστιτούτου Life Span του KU, μαζί με συναδέλφους του στη Mead Johnson Nutrition και στη Σαγκάη της Κίνας, προσθέτει στην αυξανόμενη επιστημονική υποστήριξη για τη σημασία των συστατικών που βρίσκονται στη μεμβράνη λιπαρών σφαιριδίων του γάλακτος (MFGM) στην πρώιμη ανθρώπινη ανάπτυξη. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatrics, έδειξε ότι η σίτιση βρεφών με φόρμουλα συμπληρωμένη με MFGM και λακτοφερρίνη για 12 μήνες αύξησε το IQ κατά 5 μονάδες σε ηλικία 5 ½ ετών. Οι επιδράσεις ήταν πιο εμφανείς στις δοκιμασίες της ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών και των οπτικοχωρικών δεξιοτήτων των παιδιών. Σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν επίσης στις επιδόσεις των παιδιών στις δοκιμασίες της εκτελεστικής λειτουργίας, οι οποίες είναι σύνθετες δεξιότητες που περιλαμβάνουν την εκμάθηση κανόνων και την αναστολή. Όλες οι μορφές γάλακτος των θηλαστικών περιέχουν μεγάλα σφαιρίδια λίπους που περιβάλλονται από μια μεμβράνη που αποτελείται από μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών σημαντικών για την ανθρώπινη διατροφή και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, δήλωσε ο Colombo. Όταν παρασκευάζεται βρεφικό γάλα με βάση το γάλα, η μεμβράνη έχει συνήθως αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. “Κανείς δεν σκεφτόταν πολλά για αυτή τη μεμβράνη”, δήλωσε ο Colombo, “μέχρι που οι χημικές αναλύσεις έδειξαν ότι είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και γεμάτη από συστατικά που ενδεχομένως συμβάλλουν στην υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου”.

Η μελέτη του 2023 ήταν συνέχεια μιας μελέτης που ο Colombo συνέγραψε επίσης με συναδέλφους του στη Σαγκάη της Κίνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatrics το 2019. Εκείνη η μελέτη έδειξε ότι τα μωρά που τρέφονταν με φόρμουλα με προσθήκη βοοειδούς MFGM και λακτοφερρίνης είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ νευροαναπτυξιακών δοκιμασιών κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους και σε ορισμένες πτυχές της γλώσσας σε ηλικία 18 μηνών. Η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα στον τομέα της διατροφής εξετάζει το MFGM εδώ και περίπου μια δεκαετία, δήλωσε ο Colombo. Επειδή η μεμβράνη αποτελείται από πολλά διαφορετικά συστατικά, δεν είναι γνωστό αν ένα από τα συστατικά είναι υπεύθυνο για αυτά τα οφέλη ή αν ολόκληρο το πακέτο των θρεπτικών συστατικών δρα από κοινού για τη βελτίωση της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς. Τα οφέλη αυτά παρατηρήθηκαν σε παιδιά πολύ μετά το τέλος της σίτισης με φόρμουλα σε ηλικία 12 μηνών. “Αυτό συνάδει με την ιδέα ότι η πρώιμη έκθεση σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου”, δήλωσε ο Colombo, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του ερευνώντας τη σημασία των πρώιμων εμπειριών στη διαμόρφωση της μετέπειτα ανάπτυξης.

The post Η προσθήκη σύνθετου συστατικού του γάλακτος στο βρεφικό γάλα προσδίδει μακροπρόθεσμα γνωστικά οφέλη στα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή