Κατανόηση και αντιμετώπιση του πόνου στα παιδιά

0
133

Προχώρα. Δοκιμάστε να ρωτήσετε ένα παιδί ή ένα μωρό που κλαίει τι φταίει, και πιθανότατα θα φύγετε τόσο μπερδεμένοι όσο στο πρώτο κλάμα. Αυτό γίνεται ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στα νοσοκομεία όπου η αξιολόγηση του παιδιατρικού πόνου και η σωστή αντιμετώπισή του μπορεί να είναι κρίσιμη. Το γεγονός είναι ότι ο πόνος μπορεί να είναι εντελώς επιβλαβής για τα μικρά παιδιά. Εάν το βιώνουν συχνά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να τους κάνει πιο ευαίσθητους στον πόνο, να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου τους και να προκαλέσει συναισθηματικά, συμπεριφορικά και μαθησιακά προβλήματα. Καλά νέα όμως — ένας ερευνητής νοσηλευτικής από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον δημοσίευσε τη σημασία της τήρησης πρωτοκόλλων για την κατανόηση και την αξιολόγηση του πόνου στα παιδιά.

«Η χρήση τεκμηριωμένων πρωτοκόλλων για τη διαχείριση του πόνου και της καταστολής σε παιδιατρικούς ασθενείς εντατικής θεραπείας μπορεί να προσφέρει επαρκή ανακούφιση από τον πόνο, ενώ μειώνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως αναπνευστική καταστολή, απόσυρση και παραλήρημα», αναφέρει η Alicia Kleinhans, κλινική επίκουρη καθηγήτρια. στο University of Houston Andy & Barbara Gessner College of Nursing, στο περιοδικό Pediatric Intensive Care Nursing. “Η γνώση των πρωτοκόλλων διαχείρισης του παιδιατρικού πόνου μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, επειδή αυτά τα βασισμένα σε στοιχεία πρωτόκολλα διαχείρισης πόνου έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες, τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα, τις ημέρες αναπνευστήρα και τη συνολική διάρκεια παραμονής.”

Επιπλέον, προσθέτει η Kleinhans, ότι η κατανόηση του πώς να αξιολογηθεί σωστά ο πόνος και να εφαρμοστούν τα τρέχοντα ερευνητικά ευρήματα στη διαχείριση του παιδιατρικού πόνου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χρήσης οπιοειδών. Τα οπιοειδή δεν προκαλούν μόνο μια μυριάδα ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η συνταγογράφηση οπιοειδών συμβάλλει στην επιδημία των οπιοειδών.

«Ο συνδυασμός της κακής αναγνώρισης του παιδιατρικού πόνου και της εξαιρετικά μεταβλητής φύσης των ασθενών σε μια παιδιατρική ΜΕΘ περιπλέκει την επαρκή διαχείριση του πόνου», δήλωσε η Kathryn Tart, ιδρυτική κοσμήτορας, καθηγήτρια και Humana Endowed Dean’s Chair in Nursing στο Gessner College of Nursing. Και τόνισε: «Οι βελτιώσεις στην αξιολόγηση του παιδιατρικού πόνου και η καλύτερη κατανόηση των αρνητικών επιπτώσεων των οπιοειδών και της δοσολογίας οπιοειδών με χρήση πρόσθετων φαρμάκων έθεσαν τις βάσεις για την πρόσφατη ανάπτυξη πρωτοκόλλων για τη διαχείριση του πόνου στην παιδιατρική ΜΕΘ».

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαθέσιμων εργαλείων αξιολόγησης, όπως η κλίμακα Wong-Baker FACES με αυτοαναφορά για παιδιά άνω των 4 ετών. κλίμακες συμπεριφοράς για μη λεκτικούς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των κλιμάκων προσώπου, ποδιών, δραστηριότητας, κλάματος και παρηγοριάς. η κλίμακα COMFORT που αναπτύχθηκε ειδικά για μη λεκτικούς ασθενείς σε παιδιατρική ΜΕΘ. και κλίμακες για νεογνικούς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της κλίμακας αξιολόγησης νεογνικού πόνου CRIES και του προφίλ πόνου πρόωρου βρέφους.

Το πρωτόκολλο για τον πόνο και το άγχος σε παιδιατρικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις στο παιδιατρικό τμήμα επειγόντων περιστατικών χωρίζεται σε κατηγορίες με βάση τη βαθμολογία πόνου του ασθενούς. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν μη φαρμακολογικά μέτρα για βαθμολογία πόνου από 1 έως 2, φαρμακολογικά μέτρα που περιλαμβάνουν ακεταμινοφαίνη και ΜΣΑΦ για βαθμολογία πόνου 3 και φαρμακολογικά μέτρα με συνεννόηση με γιατρό για βαθμολογία πόνου 4 έως 7, καθώς και πρόσθετα μέτρα για βαθμολογία πόνου 8 ή περισσότερο. “Τα πρωτόκολλα διαχείρισης πόνου για παιδιατρικούς ασθενείς θα πρέπει να περιλαμβάνουν και να συζητούν όλα τα επικυρωμένα εργαλεία. Είναι ζωτικής σημασίας για τον σωστό έλεγχο του πόνου σε παιδιατρικούς ασθενείς”, δήλωσε η Kleinhans.

The post Κατανόηση και αντιμετώπιση του πόνου στα παιδιά appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή