Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε από το Smidt Heart Institute μια έρευνα η οποία εστίασε στην επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην εγκυμοσύνη. Παράλληλα, η συγκεκριμένη μελέτη ανέλυσε και τη σχέση της μεσογειακής διατροφής με άλλες παθήσεις της εγκυμοσύνης, όπως είναι ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση, ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.
Μάλιστα, από τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας προκύπτει ότι οι γυναίκες που συνέλαβαν ενώ ακολουθούσαν μία μεσογειακή διατροφή είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη.
«Αυτή η πολυκεντρική και βασισμένη σε δεδομένα από μερίδα πληθυσμού μελέτη αποδεικνύει οτι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο για παθήσεις της εγκυμοσύνης, με το πιο εντυπωσιακό να είναι ότι για την προεκλαμψία ο κίνδυνος μειώνεται κατά 28%» ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Natalie Bello.
«Είναι σημαντικό ότι αυτή η σύνδεση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του χαμηλότερου κινδύνου για παθήσεις της εγκυμοσύνης φάνηκε σε έναν γεωγραφικά και φυλετικά διαφορετικό πληθυσμό» συμπλήρωσε η ίδια, ενώ ανέφερε επίσης ότι «η σύνδεση αυτή είναι πιο δυνατή σε γυναίκες άνω των 35 ετών».
Η μελέτη αυτή είναι κομμάτι μίας μεγαλύτερης έρευνας σε 10.038 γυναίκες που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2010 και 2013. Στην μελέτη για την σύνδεση μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου για παθήσεις της εγκυμοσύνης συμμετείχαν 7.798 γυναίκες.
Η συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια με ερωτήσεις σχετικές με τις διατροφικές τους συνήθειες και από τα αποτελέσματα προέκυψαν τα εξής:
- Από τις 7.798 γυναίκες, το 10% αυτών ήταν από 35 ετών και πάνω
- Το 20% απ’ αυτές θεωρούνταν υπέρβαρες την περίοδο που γινόταν η έρευνα
- Οι γυναίκες που ακολουθούν μία διατροφή σύμφωνα με τα μεσογειακά πρότυπα είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες για οποιαδήποτε πάθηση της εγκυμοσύνης, 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία και 37% λιγότερες πιθανότητες για διαβήτη κύησης
Η επικεφαλής της έρευνας ανέφερε: «Εξετάσαμε τα επιμέρους σημεία της μεσογειακής διατροφής και βρήκαμε ότι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων και ψαριών είναι αυτή που σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο για κάποια δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης».
The post Νέα Έρευνα: H μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη appeared first on Νέοι Γονείς.