Νέα Έρευνα – Εφηβεία: Όσοι νιώθουν αισιοδοξία, αυτοεκτίμηση κι ευτυχία τείνουν να έχουν καλύτερα υγεία στην ενήλικη ζωή τους

0
18

Οι έφηβοι οι οποίοι ανέφεραν ότι αισθάνονται αισιοδοξία, ευτυχία, αυτοεκτίμηση, ότι ανήκουν κάπου και ότι νιώθουν ότι τους αγαπούν και τους θέλουν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στη δεκαετία των 20 και 30 με καλή καρδιομεταβολική υγεία σε σύγκριση με τους εφήβους που είχαν λιγότερα από αυτά τα θετικά στοιχεία ψυχικής υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Παλιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ψυχολογικές πτυχές της ψυχικής ευεξίας, όπως η αισιοδοξία και η ευτυχία, μπορεί να είναι σημαντικοί τροποποιήσιμοι παράγοντες που σχετίζονται με την καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία με την πάροδο του χρόνου. Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες διεξήχθησαν σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε σε προγενέστερο στάδιο της ζωής και εξέτασε ένα ευρύτερο μέτρο καρδιομεταβολικής υγείας, το οποίο περιελάμβανε επίσης δείκτες των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της φλεγμονής.

“Μάθαμε πολλά τις τελευταίες δεκαετίες σχετικά με τις επιπτώσεις των διακρίσεων και άλλων κοινωνικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι έγχρωμοι νέοι που μπορεί να εξηγούν τα αυξημένα ποσοστά καρδιομεταβολικών ασθενειών τους, ωστόσο, πολύ λιγότερη προσοχή δίνεται στα εγγενή πλεονεκτήματα που διαθέτουν και στους τρόπους με τους οποίους αυτά τα πλεονεκτήματα μπορούν να αξιοποιηθούν για την προώθηση της ισότητας στην υγεία”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Farah Qureshi, Sc.D., M.H.S., επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

“Σε αυτή τη μελέτη, θέλαμε να μετατοπίσουμε το παράδειγμα στη δημόσια υγεία πέρα από την παραδοσιακή εστίαση στα ελλείμματα σε ένα παράδειγμα που επικεντρώνεται στη δημιουργία πόρων”, συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από την Εθνική Διαχρονική Μελέτη Εφηβικής Υγείας, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 3.500 μαθητές λυκείου των ΗΠΑ (μέση ηλικία 16 ετών) το 1994 και παρακολουθήθηκαν για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Σχεδόν οι μισοί ήταν κορίτσια, το 67% ήταν λευκοί νέοι, το 15% ήταν μαύροι έφηβοι, το 11% ήταν λατινοαμερικάνοι έφηβοι και το 6% ανέφεραν τη φυλή τους είτε ως ιθαγενή αμερικανική, είτε ως ασιατική, είτε ως “άλλη”. Οι ερευνητές συνέλεγαν περιοδικά δεδομένα σχετικά με την υγεία και την ευημερία των συμμετεχόντων, με το πιο πρόσφατο κύμα συλλογής δεδομένων να πραγματοποιείται το 2018, όταν η μέση ηλικία τους ήταν 38 ετών.

Χρησιμοποιώντας τις αρχικές απαντήσεις της έρευνας από την εποχή που οι συμμετέχοντες ήταν έφηβοι, οι ερευνητές εντόπισαν πέντε πλεονεκτήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με καλύτερα αποτελέσματα καρδιομεταβολικής υγείας: Αισιοδοξία, ευτυχία, αυτοεκτίμηση, αίσθηση του ανήκειν και αίσθημα αγάπης. Οι πληροφορίες αυτές διασταυρώθηκαν με δεδομένα υγείας που καταγράφηκαν επί 3 δεκαετίες για να εκτιμηθεί κατά πόσον οι έφηβοι που είχαν περισσότερα από αυτά τα θετικά περιουσιακά στοιχεία είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τη βέλτιστη καρδιομεταβολική υγεία στην ενήλικη ζωή.

Για να εξετάσουν την καρδιομεταβολική υγεία σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις μετρήσεις υγείας για επτά παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε κλινική όταν οι συμμετέχοντες ήταν στα τέλη της δεκαετίας των 20 και 30.

Οι παράγοντες περιελάμβαναν τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), ή “καλή” χοληστερόλη- μη-HDL χοληστερόλη – υπολογίζεται ως συνολική χοληστερόλη μείον HDL χοληστερόλη- συστολική αρτηριακή πίεση (πάνω αριθμός)- διαστολική αρτηριακή πίεση (κάτω αριθμός)- αιμοσφαιρίνη A1c, ένα μέτρο του σακχάρου στο αίμα- C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, ένα μέτρο της φλεγμονής- και δείκτης μάζας σώματος, ή ΔΜΣ, ο λόγος του ύψους προς το βάρος για την εκτίμηση του σωματικού λίπους.

Η ανάλυση διαπίστωσε:

  • Συνολικά, το 55% των νέων είχε μηδέν έως ένα θετικό στοιχείο ψυχικής υγείας, ενώ το 29% είχε δύο έως τρία και το 16% είχε τέσσερα έως πέντε.
  • Ως νεαροί ενήλικες, μόνο το 12% των συμμετεχόντων διατήρησαν την καρδιομεταβολική τους υγεία με την πάροδο του χρόνου και οι λευκοί νέοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν καλή υγεία αργότερα στη ζωή τους σε σύγκριση με τους μαύρους ή τους λατινοαμερικάνους νέους.
  • Οι έφηβοι με τέσσερα έως πέντε θετικά στοιχεία ψυχικής υγείας είχαν 69% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν θετική καρδιομεταβολική υγεία ως νεαροί ενήλικες.
  • Υπήρχε επίσης αθροιστική επίδραση, με κάθε πρόσθετο πλεονέκτημα ψυχικής υγείας να προσδίδει 12% μεγαλύτερη πιθανότητα θετικής καρδιομεταβολικής υγείας.
  • Αν και τα ψυχολογικά πλεονεκτήματα βρέθηκαν να προστατεύουν όλες τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες, τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία παρατηρήθηκαν στους μαύρους νέους. Οι μαύροι έφηβοι ανέφεραν επίσης ότι είχαν περισσότερα θετικά στοιχεία ψυχικής υγείας από ό,τι οι νέοι οποιασδήποτε άλλης φυλετικής ή εθνοτικής ομάδας.

Παρά το γεγονός ότι οι μαύροι έφηβοι είχαν τα περισσότερα πλεονεκτήματα και αποκόμιζαν τα περισσότερα οφέλη για την υγεία από αυτά, οι φυλετικές διαφορές στην καρδιομεταβολική υγεία εξακολουθούσαν να είναι εμφανείς στην ενήλικη ζωή. Τα μαύρα άτομα είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να διατηρήσουν καλή καρδιομεταβολική υγεία με την πάροδο του χρόνου.

“Αυτά τα κάπως αντιφατικά ευρήματα ήταν εκπληκτικά”, δήλωσε η Qureshi. “Όταν ερευνήσαμε βαθύτερα, διαπιστώσαμε ότι η απουσία ψυχολογικών περιουσιακών στοιχείων ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία των μαύρων νέων”, πρόσθεσε. Διευκρίνισε περαιτέρω ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν τον ρόλο που διαδραματίζει ο δομικός ρατσισμός στη διαμόρφωση των προτύπων καρδιομεταβολικής υγείας κατά τις πρώτες δεκαετίες της ζωής. Ειδικότερα, τόνισε: “Για τους μαύρους νέους – οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολυάριθμα εμπόδια στην επίτευξη και διατήρηση της βέλτιστης καρδιομεταβολικής υγείας στην ενήλικη ζωή – η μη ύπαρξη αυτών των πρόσθετων πόρων ψυχικής υγείας κάνει μεγάλη διαφορά”.

“Η εργασία αυτή υποδηλώνει ότι οι έγκαιρες επενδύσεις στην ψυχική υγεία των νέων μπορεί να αποτελέσουν ένα κρίσιμο νέο σύνορο για την προώθηση της ισότητας της καρδιομεταβολικής υγείας”, σύμφωνα με την Qureshi.

Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες μεγάλης κλίμακας για την παρακολούθηση αυτών και άλλων θετικών παραγόντων ψυχικής υγείας που ξεκινούν από την παιδική ηλικία, ώστε να κατανοήσουμε πώς αυτά τα πλεονεκτήματα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε νέους τρόπους για τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων”, δήλωσε η ίδια.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν ότι υπήρχαν σχετικά λίγοι συμμετέχοντες που ήταν Λατίνοι, Ασιάτες ή ιθαγενείς Αμερικανοί και υπήρχαν διαφοροποιήσεις στις μεθόδους συλλογής δειγμάτων αίματος με την πάροδο του χρόνου.

Οι επαγγελματίες υγείας μετρούν την καρδιαγγειακή υγεία με το εργαλείο Life’s Essential 8 της American Heart Association, το οποίο μετρά 4 δείκτες που σχετίζονται με την κατάσταση της καρδιαγγειακής και μεταβολικής υγείας (αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, σάκχαρο στο αίμα και δείκτης μάζας σώματος)- και 4 παράγοντες συμπεριφοράς/τρόπου ζωής (κατάσταση καπνίσματος, σωματική δραστηριότητα, ύπνος και διατροφή). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Life’s Essential 8:

  • μόνο το 45% των εφήβων στις ΗΠΑ έχουν πέντε ή περισσότερους δείκτες ιδανικής καρδιαγγειακής υγείας και το ποσοστό μειώνεται στην ενήλικη ζωή- και

υπάρχουν επίμονες διαφορές στα επίπεδα καρδιαγγειακής υγείας ανάλογα με την αυτοαναφερόμενη φυλή και εθνικότητα, και οι διαφορές αυτές είναι μεγαλύτερες στις νεότερες ηλικίες.

The post Νέα Έρευνα – Εφηβεία: Όσοι νιώθουν αισιοδοξία, αυτοεκτίμηση κι ευτυχία τείνουν να έχουν καλύτερα υγεία στην ενήλικη ζωή τους appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή