Παναθηναϊκός: Όλη η συνέντευξη Αλαφούζου για το «τριφύλλι» (video+photos)

0
26

Παναθηναϊκός: Δείτε σε βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Αλαφούζου που μίλησε για το «τριφύλλι», το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και τα ναυτιλιακά.

Ο Γιάννης Αλαφούζος πριν λίγο καιρό παραχώρησε συνέντευξη στον Νορβηγό Κρίστοφερ Φονχάιμ.

Σ’ εκείνη τη συνέντευξη είπε την περιβόητη ατάκα ότι η ενασχόλησή του με τον Παναθηναϊκό ήταν ένα ατύχημα. Ο Φονχάιμ ανέβασε ολόκληρη τη συνέντευξη του μεγαλομετόχου του «τριφυλλιού» στο youtube, όπου ο Αλαφούζος εκτός από τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικά μιλάει και για τις επιχειρήσεις του.  Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

-Πως είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα;

 «Τα πράγματα με τον κορονοϊό πηγαίνουν χειρότερα δυστυχώς. Η κυβέρνηση έκλεισε τα μαγαζιά εστίασης ενώ υπάρχει και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Υποχρεωτικά πλέον το 50% δουλεύει από το σπίτι. Επίσης η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, εκτός αν κάνει κάποιος γυμναστική ή περπατάει μόνος του».

-Τι σας αγχώνει περισσότερο στη ζωή σας; Να είστε ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού ή να ασχολείστε με τη ναυτιλιακή επιχείρηση;

«Φυσικά, το να έχω τον Παναθηναϊκό. Δυστυχώς. Η ανάμειξη μου στον Παναθηναϊκό ήταν ατύχημα. Η ενασχόληση με τη ναυτιλιακή, όχι. Την επέλεξα τη δουλειά μου».

-Μπορείτε να εξηγήσετε τη δήλωση σας ότι θα αποχωρούσατε από τον Παναθηναϊκό, επειδή τα προβλήματα ήταν τόσο βαθιά που δεν μπορούσατε να τα φτιάξετε;

«Τα τελευταία 2-3 χρόνια τα πράγματα πάνε καλύτερα. Αλλά τα τελευταία 15-20 χρόνια υπήρχε μεγάλη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα γήπεδα ήταν γεμάτα κόσμο στα τέλη του ’90 και στις αρχές του 2000, αλλά την τελευταία δεκαετία τα γήπεδα είναι άδεια γιατί κανένας δεν εμπιστεύεται τα αποτελέσματα. Οι διαιτητές ήταν κακοί κ.α. Την τελευταία τριετία έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους και όλα έχουν βελτιωθεί. Ευτυχώς, το ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο διαχειρίσιμο στην Ελλάδα».

-Για να το διευκρινίσουμε εννοείται τη βιομηχανία του στοιχήματος; Ότι άνθρωποι πόνταραν σε παιχνίδια;

«Όχι. Πρώτα απ’ όλα ήταν η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Για παράδειγμα στα τηλεοπτικά, οι 3-4 μεγάλες ελληνικές ομάδες κερδίζουν από 5 μέχρι 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ανάλογα τη θέση τους. Η συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αποφέρει 30 εκατομμύρια ευρώ και περισσότερα, κέρδη από τα εισιτήρια, υπεραξία στους παίκτες που θα πουλήσεις.

Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι επιχειρούσαν να κερδίσουν το πρωτάθλημα κάθε χρόνο, για να κερδίσουν χρήματα. Αυτό έχει συμβεί και αυτές οι ομάδες ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικές από τις άλλες. Αυτό ήταν το πρόβλημα. Πριν μία δεκαετία ξέσπασε και η μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οπότε αυτό προκάλεσε περαιτέρω μείωση των εσόδων από τη διαφήμιση, τους χορηγούς. Αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει πολύ το ποδόσφαιρο».

-Τρέχατε στα 100 μέτρα. Ποια ήταν η καλύτερη επίδοση σας;

«Δεν ήμουν τόσο γρήγορος. Είχα καλύτερο χρόνο τα 10,9 δευτερόλεπτα».

-Συνεχίζει το τρέξιμο να είναι το χόμπι σας ή προτιμάτε το ποδόσφαιρο;

«Συνεχίζω να τρέχω για να είμαι σε καλή κατάσταση, αλλά όχι σε μεγάλες αποστάσεις πλέον. Είναι και θέμα ηλικίας, δεν έχω επιλογή. Το τρέξιμο είναι ένας σύντροφος μου όταν βιώνω στρεσογόνες καταστάσεις».

-Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την οικογενειακή σας επιχείρηση;

«Ο πατέρας μου ήταν Πολιτικός Μηχανικός και άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 60΄να επενδύει σε πλοία. Από τη δεκαετία του 70΄ ασχολούταν αποκλειστικά με τη ναυτιλία. Μέχρι το 1994 η οικογένεια μου ασχολούταν με τη μεταφορά ξηρού φορτίου. Εμένα από την άλλη μου άρεσαν πολύ τα τάνκερ. Εγώ από 1993-94 ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα τάνκερ. Φυσικά στην αρχή δεν ήξερα πολλά πράγματα και πήγα να βρω έναν φίλο μου στο Όσλο προκειμένου να με βοηθήσει αναφορικά με τα οικονομικά θέματα. Έτσι δημιούργησα το πρώτο μου συμβόλαιο και ξεκίνησα την καριέρα μου στη ναυτιλία. Τότε μάλιστα οι τιμές των τάνκερ δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες με αποτέλεσμα να επενδύσω εκεί. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε όλη η ιστορία».

-Από που προκύπτει το πάθος σας για τα τάνκερ;

«Έβρισκα τη  διαδικασία με τη μεταφορά ξηρού φορτίου εξαιρετικά βαρετή. Αντίθετα παρακολουθούσα την ιστορία με τα τάνκερ και από την πρώτη στιγμή πίστευα ότι αν κάνεις σωστά τη δουλειά σου θα έχει σημαντικά αποτελέσματα. Μου αρέσει η… ταχύτητα των τάνκερ. Στα τάνκερ έχει περισσότερες ευκαιρίες να κάνεις έξυπνα πράγματα και να πετύχεις. Η καλύτερη περίοδος της καριέρας μου ήταν όταν ενεργοποιήθηκα στα ναυτιλιακά. Πλέον έχω ένα πιο στρατηγικό ρόλο».

-Τι στρατηγική ουσιαστικά χρησιμοποιείται στην εταιρία σας;

«Εγώ πιστεύω ότι πρέπει η στρατηγική σου πρέπει να στηρίζεται στα μακροπρόθεσμα δεδομένα που έχεις. Εκτός από αυτό φυσικά σίγουρα πρέπει να κοιτάς και τις καθημερινές εξελίξεις. Οπότε τα μακροπρόθεσμα δεδομένα σε βοηθούν στο να πουλήσεις πλοία, αλλά και τα βραχυπρόθεσμα σου δίνουν πολλές πληροφορίες και είναι εξίσου σημαντικά»

-Θα σας ενέπνεε να ασχοληθείτε και με μία διαφορετική βιομηχανία πέρα από τα πλοία;

«Δεν το έχω σκεφτεί αυτό. Μπορώ να σου πω ότι δεν θα επέλεγα να ασχοληθώ με τη ξενοδοχειακή βιομηχανία ή στη βιομηχανία των αεροπλάνων. Τα πράγματα στη ναυτιλία μπορούν να αλλάξουν πιο γρήγορα. Η ναυτιλία είναι μοναδική».

Πηγή