Σύμφωνα με το CNN greece, τη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, να καταθέσει το υπόμνημά του στην Προανακριτική για τις τηλεοπτικές άδειες.
Πληροφορίες του μέσου αναφέρουν ότι το υπόμνημα αφορά, πρώτον, στην απόφαση του ελβετικού διαιτητικού δικαστηρίου που δικαίωσε την εταιρία CCC (συμφερόντων της οικογένειας Χούρι) στην αντιδικία της με τον Χρήστο Καλογρίτσα για την οφειλή των τριών εκατομμυρίων.
Σε δεύτερο χρόνο, το υπόμνημα στέκεται στην κατάθεση του ίδιου του Χρ. Καλογρίτσα στην Προανακριτκή και ιδιαίτερα στην αναίρεση περί «μπροστινού» Καλογρίτσα.
Τέλος, το υπόμνημα θα στρέφεται και γύρω από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς κατά την πλευρά Παππά, το πόρισμα αποδεικνύει ότι τα χρήματα ήταν υπαρκτά, δεν ήταν ύποπτης προέλευσης, κι εντέλει κατακρατήθηκαν για να καλυφθούν υποχρεώσεις των επιχειρήσεων Καλογρίτσα.
«Ο κ. Παππάς, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να απαντήσει διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό σε όσα γράφει στα sms που αντάλλασσε με τον κ. Καλογρίτσα, επιλέγει την τακτική του “στρίβειν διά του υπομνήματος”», σχολιάζουν πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ που επικαλείται η Καθημερινή.
Ωστόσο, παρά το παραπάνω διάγραμμα αλλά και τα όσα αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ, η εφημερίδα του συγκροτήματος Μαρινάκη επέμεινε να τοποθετεί στο κάδρο της πορείας των χρημάτων τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα, ο τελευταίος να παρεμβαίνει την Τετάρτη, προαναγγέλλοντας προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, λίγες ημέρες πριν καταθέσει το υπόμνημά του στην προανακριτική επιτροπή.
«Επειδή ακριβώς η προανακριτική κατέληξε σε “φιάσκο”, επειδή γυρίζει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της, το μόνο που τους μένει είναι μια τερατώδης και αγωνιώδης, θα έλεγα, προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ν. Παππάς, τονίζοντας πως «όταν η αθλιότητα γίνεται πρωτοσέλιδο, τον λόγο έχει η δικαιοσύνη».
Στην ανάρτησή του, ο πρώην υπουργός παραθέτει σειρά σημείων της έκθεσης της ΤτΕ, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία πως «αλλοιώνει» τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα στοιχεία, αλλά στρέφοντας τα πυρά του και κατά των «φιλικών της εντύπων».
Σε νεότερη ανάρτηση του σημειώνει:
Διευκρίνιση από την εφημερίδα «Τα Νέα»
Σήμερα, η εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσιεύει ένα απόσπασμα της επιστολής που έλαβε από εμένα δύο ημέρες πριν.
Το απόσπασμα συνοδεύεται από μία απάντηση, η οποία ξεκαθαρίζει ότι ουδεμία σχέση είχα με τη διαδρομή του ποσού των 3.000.000 ευρώ.Χαρακτηριστικά, λέει ότι αυτά που γράφει δεν διαφέρουν καθόλου από όσα υποστηρίζω για τη διαδρομή των 3.000.000 ευρώ.
Αναφέρεται, δε, στο σχετικό ρεπορτάζ των σελίδων 8 και 9 της ιδίας ημέρας, όπου διευκρινίζει τα παραπάνω με γράφημα και κείμενο.Είναι μία διευκρίνιση ακριβής ως προς την ουσία, ελλιπής όμως ως προς την εικόνα.
Θα περίμενα η ευθύτητα και η γενναιότητα των στελεχών της εφημερίδας να τοποθετήσει τη συγκεκριμένη απάντηση στην πρώτη σελίδα, όπως έγινε δύο ημέρες πριν και με το επίμαχο γράφημα, το οποίο περιείχε τη φωτογραφία μου.
Τέλος, η εφημερίδα γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι ότι έχω δεχτεί και δέχομαι την κριτική ακόμα και όταν είναι ακραία και αβάσιμη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία του φιλοκυβερνητικού Τύπου δημοσιεύει αποσπασματικά μέρη της έκθεσης που έχει διαρρεύσει, με δημοσιεύματα να υποστηρίζουν πως το πόρισμα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Ν. Παππά πως το επίμαχο ποσό των 3 εκατ. ευρώ είχε ελεγχθεί από την ΤτΕ, χωρίς ωστόσο να προκύπτει μη έλεγχος της διαδρομής του ποσού.
Αντιθέτως, όπως φαίνεται στα παραπάνω συμπεράσματα τα οποία δεν δημοσιεύονται στα εν λόγω δημοσιεύματα, η ΤτΕ προχωρά και σε πέντε συγκεκριμένα συμπεράσματα, δίχως να αφήνει σκιές στην πορεία του ποσού. Παράλληλα, τα ίδια δημοσιεύματα θέτουν ερωτήματα κατά της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, παρότι στην έκθεση αναφέρεται πως «η εν λόγω αρχή διαβιβάζει κατά την κρίση της στις εισαγγελικές αρχές τυχόν περιπτώσεις που χρήζουν ποινικής διερεύνησης», γεγονός που αποκαλύπτει πως έγινε έλεγχος που δεν διαπίστωσε κάποιο λόγο για περαιτέρω διερεύνηση.
Όπως μεταφέρεται, «οι ίδιοι κύκλοι επικαλούνται πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που διαβιβάστηκε στην Προανακριτική, αναφορικά με την προέλευση και τις «διαδρομές» του ποσού των 3 εκατομμυρίων ευρώ που χρησιμοποιήθηκε, ως γνωστόν, για την έκδοση εγγυητικής επιστολής από την πλευρά Καλογρίτσα για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών. Για «πόρισμα-κόλαφο» κάνουν λόγο οι «γαλάζιες» πηγές».
Στον αντίποδα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι το ίδιο πόρισμα βάζει «οριστική ταφόπλακα στην άθλια μεθόδευση της Ν.Δ. κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του Νίκου Παππά».
Όπως έγινε γνωστό, τέλος, με νέο έγγραφο θα ζητηθεί από τον Καλογρίτσα να επισπεύσει την κατάθεση των εγγράφων που έχει επικαλεστεί στη δική του κατάθεση.
Σχετικά με την Προανακριτική για τον Νίκο Παππά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «έχει εξελιχθεί σ’ ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην πολιτική ζωή». Πρόσθεσε στη συνέχεια πως «δεν ξέρω για τι ακριβώς κατηγορείται ο κ. Παππάς. Κατηγορείται γιατί θέλησε να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ Channel; Από ποιους; Από αυτούς οι οποίοι έχουν φτιάξει το ΣΥΣΤΗΜΑ Channel εδώ και τόσα χρόνια και έχουν 6 κανάλια και λένε τα ίδια και τα ίδια και ο ελληνικός λαός ενημερώνεται πλημμελώς;».
Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες που είχε γίνει επί της κυβέρνησής του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr, υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και ανάγκασε τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να βάλουν το χέρι στην τσέπη». Σημείωσε στη συνέχεια ότι «ήρθε μετά ο κ. Μητσοτάκης και τους λέει: ‘όχι, δε χρειάζεται να τα πληρώσετε αυτά, θα σας δώσω κι άλλα τόσα με ευκαιρία την πανδημία’». Κι εγώ να ήμουν ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού θα ήμουν πολύ χαρούμενος με τον κ. Μητσοτάκη»
«Νομίζω λοιπόν ότι ο κ. Παππάς αυτή τη στιγμή περνά μια περιπέτεια πολιτική, κυρίως διότι αυτό δε θα του το συγχωρήσουν κάποιοι», συνέχισε, ωστόσο παραδέχθηκε ότι έγιναν και «λάθη». «Ήταν καθαρές οι προθέσεις μας, και δε μετανιώνουμε γι’ αυτές, λάθη κάναμε…» και ότι ενώ δεν ήταν στόχος «ούτε συγκεκριμένα πρόσωπα ούτε συγκεκριμένα συμφέροντα», αλλά η επαναφορά της διαδικασίας στο πλαίσιο νομιμότητας, «βρεθήκαμε απέναντι και με τους εργαζόμενους και με τους δημοσιογράφους που θέλαμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά τους».
Τσίπρας: Οι ιδέες για ενίσχυση του κράτους και ρύθμιση της αγοράς ξανά επίκαιρες μετά από 40 χρόνια
«Αν θέλαμε ΣΥΡΙΖΑ Channel με τον Καλογρίτσα δεν θα κάναμε δημόσιο διαγωνισμό»
«Αν θέλαμε να κάνουμε κανάλι, δεν θα κάναμε διαγωνισμό. Θα μπορούσαμε να τα βρούμε με τους καναλάρχες κάτω από το τραπέζι, να τους πούμε πόσες άδειες θέλετε, σε τίμημα τις θέλετε, φτιάξτε μας και μια offshore να τελειώνουμε», τόνισε ο Λευτέρης Κρέτσος, πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μιλώντας στο Kontra24.
Αναφερόμενος στην προανακριτική για τον Ν. Παππά, ο Λ. Κρέτσος σημείωσε: «Εδώ έγινε μια προανακριτική φάρσα, εκδικητική για τον Νίκο Παππά. Ακριβώς γιατί ο Νίκος Παππάς δεν έκανε τα χατίρια των καναλαρχών. Ο Νίκος Παππάς θα μείνει στην Ιστορία στον χώρο των υπουργών αυτού του υπουργείου, ως ο μόνος υπουργός, ο οποίος είδε επί των ημερών του να γίνεται διαγωνισμός και να πληρώνουν οι καναλάρχες για την χρήση του δημόσιου αγαθού που λέγεται συχνότητες».
Και κατέληξε ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης:
«Άρα αν θέλαμε να κάναμε, όχι 1 αλλά 15 ΣΥΡΙΖΑ Channel, θα κάναμε αυτό που μας έλεγε η Νέα Δημοκρατία και οι καναλάρχες, “μην κάνετε διαγωνισμό”, “μην δώσετε σε υψηλή τιμή το τίμημα” και “δώστε άδειες με την σέσουλα”, αδιαφορώντας για τις τεχνικές παραμέτρους τους φάσματος και το δεύτερο ψηφιακό μέρισμα.
Αν θέλαμε να δώσουμε στον Καλογρίτσα, θα μπορούσαμε να κάνουμε και ένα άλλο πράγμα. Να μη είχαμε “οριστικούς” και “προσωρινούς” υπερθεματιστές, αλλά να έμπαινε μέσα ο κ. Καλογρίτσας και να έβγαινε με μια άδεια οριστική.
Δηλαδή να μην υπήρχε η ανάγκη ελέγχου σε δεύτερη φάση. Εδώ μας εγκαλεί η Νέα Δημοκρατία, που το πρώτο που έκανε ήταν να απαλλάξει τους μετόχους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την υποβολή Πόθεν Εσχες».