Συγκεκριμένα μετά την κυκλοφορία της τελικής έκδοσης του macOS Big Sur, αρκετοί χρήστες υπολογιστών Mac ανέφεραν προβλήματα στην εκτέλεση εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών, πρόβλημα που επεκτάθηκε στο iMessage και το Apple Pay. Ο λόγος ήταν η πλατφόρμα Gatekeeper, ένα σύστημα ασφαλείας της Apple το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε με την έκδοση Mountain Lion, και το οποίο ελέγχει για το αν η εκτέλεση μιας εφαρμογής είναι ασφαλής για τον υπολογιστή. Ο έλεγχος πραγματοποιείται μέσω Internet και πραγματοποιείται σε πολύ γρήγορο χρόνο όμως η υπερφόρτωση των servers της Apple έκανε τη σχετική λειτουργία αρκετά αργή.
Ερευνητές που προχώρησαν σε έλεγχο, ανακάλυψαν σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας αφού τα δεδομένα που έφευγαν από τον υπολογιστή κατά τον έλεγχο, είχαν απλή μορφή κειμένου στο οποίο αναγραφόταν οι εφαρμογές που έτρεχε ο χρήστης. Όπως αναφέρει και ο ερευνητής Jacopo Jannone, κάτι τέτοιο συνιστά σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας αφού το πρωτόκολλο OCSP (Online Certificate Status Protocol) θα έπρεπε να κωδικοποιεί τα αρχεία αυτά.
Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν χρήστες του macOS Big Sur αφού αναφορές μέσω Twitter κάνουν λόγο για παράκαμψη από εφαρμογές της Apple, οποιουδήποτε firewall και VPN που έχει ενεργοποιήσει κάποιος χρήστης του λειτουργικού. Για παράδειγμα οι χάρτες της εταιρείας έχουν απευθείας πρόσβαση στο Internet παρακάμπτωντας τα NEFilterDataProvider και NEAppProxyProviders.
Για την ώρα πάντως η Apple έχει δεσμευτεί ότι στην πρώτη περίπτωση θα προχωρήσει στην κωδικοποίηση των δεδομένων που αποστέλονται από τους υπολογιστές στους servers της εταιρείας, διαεβεβαιώνοντας ότι θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή νέου προβλήματος υπερφόρτωσης των server της στο μέλλον. Σε ότι αφορά το δεύτερο πρόβλημα ασφάλειας, για την ώρα δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση.