ΣΥΔ: 62% των δολοφονημένων τρανς ήταν εργαζόμενοι στο σεξ

0
108

 


Συνολικά 350 δολοφονίες τρανς προσώπων καταγράφηκαν παγκοσμίως, την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνητικού προγράμματος του διεθνούς δικτύου «Transgender Europe», ωστόσο καθώς σε πολλές χώρες δεν συγκεντρώνονται σχετικά δεδομένα, ο αριθμός των πραγματικών δολοφονιών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το καταγεγραμμένο αυτό νούμερο σηματοδοτεί αύξηση κατά 6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η πλειοψηφία των περιστατικών σημειώθηκε στη Βραζιλία, το Μεξικό και τις ΗΠΑ. Το 62% των συνολικών δολοφονιών τρανς αφορούσε σε άτομα που εργάζονται στο σεξ.

«Η διεθνής αυτή εικόνα δεν απέχει από την ελληνική πραγματικότητα, καθώς παρότι στην χώρα μας δεν έχουν καταγραφεί τα τελευταία δέκα χρόνια δολοφονίες τρανς προσώπων, οι περισσότερες τρανσφοβικές επιθέσεις μίσους που έγιναν στην Ελλάδα, ήταν κατά τρανς γυναικών που ασκούν σεξουαλική εργασία», σημειώνει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Επίσης, αναφέρει ότι «οι δολοφονίες, οι επιθέσεις, οι βιαιοπραγίες, οι βιασμοί, οι απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας είναι το πιο απάνθρωπο πρόσωπο της βίας που αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα που ασκούν εργασία στο σεξ».

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Βίας που αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών υλοποιεί την καμπάνια «InVisible», που επικεντρώνεται στα δικαιώματα των τρανς εργαζομένων στο σεξ.

Η καμπάνια εντάσσεται στην πανευρωπαϊκή δράση με τίτλο «No One Left Behind» της διεθνούς οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ «ILGA-Europe». Επίσης, υποστηρίζεται από τη Διεθνή Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο Σεξ (ICRSE), την μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS και την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Η καμπάνια περιλαμβάνει βίντεο, που σκηνοθέτησε ο Χρήστος Δήμας, καθώς και αφίσες και έχει ως κεντρικό σύνθημα «Όχι στη βία και τον στιγματισμό. Αναγνώριση της εργασίας στο σεξ ως εργασία».

Εξάλλου, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών ζητάει από την Πολιτεία την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της αλλαγής της νομοθεσίας για την εργασία στο σεξ, τη διασφάλιση εργασιακών, ασφαλιστικών και προνοιακών δικαιωμάτων για τα άτομα που εργάζονται στο χώρο αυτό και την εξάλειψη του στίγματος και των διακρίσεων που τα πρόσωπα αυτά βιώνουν.