Ο John McAfee, δημιουργός του επώνυμου antivirus, συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Ισπανίας και κατηγορείται για φοροδιαφυγή αναφορικά με τα έσοδα περίπου 4 ετών. Όπως αναφέρεται στην σχετική δήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο McAfee φέρεται να απέκρυψε κρυπτονομίσματα, ένα γιοτ, ακίνητη περιουσία και άλλες περιουσίες ώστε να αποφύγει την φορολόγηση αυτών. Επιπλέον, αναφέρεται πως το διάστημα στο οποίο φέρονται να συνέβησαν τα παραπάνω είναι από το 2014 έως το 2018.
Αναφορικά με την αδήλωτη περιουσία, ο McAfee φέρεται να δήλωνε περιουσιακά στοιχεία όπως το γιοτ σε ονόματα άλλων, ώστε να αποκρύψει το γεγονός πως του ανήκουν. Αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα, βέβαια, τα πράγματα είναι χειρότερα.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δήλωσε πως αξιοποίησε τη φήμη του για να αποκτήσει περίπου $23εκ. προτείνοντας την επένδυση σε επτά κρυπτονομίσματα μεταξύ 2017 και 2018, τα οποία κρυπτονομίσματα εκ των υστέρων αποδείχτηκαν «πρακτικά άχρηστα», χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιήσει πως δέχτηκε αμοιβές με σκοπό να κάνει αυτές τις προτάσεις. Θέλει επίσης να του απαγορεύσει διευθυντικές θέσεις σε οποιαδήποτε εισηγμένης εταιρείας ή οποιασδήποτε εταιρείας που υποβάλλει αναφορές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Αν ο McAfee αποδειχθεί ένοχος και καταδικαστεί, τότε η ποινή μπορεί να φτάσει τα 30 χρόνια φύλακισης βάσει των κατηγοριών που του αποδίδονται.
Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ρητά πως το κατηγορητήριο δεν ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ετών, ο McAfee είχε κάποια σχέση με την ομώνυμη εταιρεία λογισμικού που φέρει το όνομά του. Υπενθυμίζουμε πως, παρότι η εταιρεία συνεχίζει να φέρει το επώνυμό του, ο McAfee πούλησε την εταιρεία προ δεκαετιών και έχει απεμπλακεί από αυτή.
Πέρυσι, και μέσω ενός tweet, ο McAfee είδε αναφέρει πως δεν είχε υποβάλει τις φορολογικές του δηλώσεις για οκτώ χρόνια επειδή «η φορολογία είναι παράνομη» κατά τον ίδιο. Κάποια χρόνια πριν, και πιο συγκεκριμένα το 2012, ο McAfee ονομάστηκε ως «πρόσωπο άξιο ενδιαφέροντος» από την αστυνομία του Μπελίζ, όταν εκείνοι άρχισαν να ερευνούν το θάνατο του επιχειρηματία γείτονά του, Gregory Faull. Ο McAfee έφυγε εκτός των ΗΠΑ μετά τον εν λόγω θάνατο, αναφέροντας πως φοβόταν για την ασφάλειά του και παράλληλα δηλώνοντας πως «δεν είχε καμία σχέση» με τη δολοφονία.