Το κόκκινο λάχανο και η καρδιά μας

0
53

Κάνουν καλό οι λαχανοντολμάδες στη καρδιά; Σίγουρα είναι μια ακραία έκφραση αλλά το ξαδερφάκι του λάχανου, το κόκκινο λάχανο, σίγουρα ναι!

Το κόκκινο λάχανο περιέχει ανθοκυανίνες το συστατικό που δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα και γεύση στο λαχανικό. Οι ανθοκυανίνες ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε ανθοκυανίνες σχετίζεται με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σε μελέτη που έγινε σε γυναίκες αποδείχτηκε ότι όσο πιο συχνή ήταν η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες τόσο μικρότερη ήταν η συχνότητα εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων

Η ανάλυση δεδομένων από προηγούμενες μελέτες έδειξε ότι μία αύξηση της κατανάλωσης κατά 10mg την ημέρα σχετίζονταν με μείωση κατά 5% της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακού νοσήματος.

Επίσης η αύξηση της κατανάλωσης των ανθοκυανινών έχει δείξει ότι σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγές

  1. Taylor C. Wallace, Anthocyanins in Cardiovascular Disease, Adv Nutr. 2011 Jan; 2(1): 1–7.
  2. Xia Wang, Ying Y. Ouyang, Jun Liu, Gang Zhao, Flavonoid intake and risk of CVD: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies, British Journal of Nutrition (2014), 111, 1–11
  3. Pamela J Mink, Carolyn G Scrafford, Leila M Barraj, Lisa Harnack, Ching-Ping Hong, Jennifer A Nettleton, David R Jacobs Jr, Flavonoid intake and cardiovascular disease mortality: a prospective study in postmenopausal women, Am J Clin Nutr. 2007 Mar;85(3):895-909. doi: 10.1093/ajcn/85.3.895.

Πηγή