Το Onsports μίλησε με τον υπεύθυνο των ακαδημιών του Αστέρα Τρίπολης Χρήστο Νικολάου.
Το… νόημα του ποδοσφαίρου έχουν πιάσει τα τελευταία χρόνια στον Αστέρα Τρίπολης. Οι Αρκάδες επενδύουν στις ακαδημίες, με στόχο να αναδείξουν νέα ταλέντα και να τροφοδοτήσουν την πρώτη ομάδα. Ακούγεται κλισέ, αλλά στην Τρίπολη κάτι κάνουν σωστά και αυτό φαίνεται από τους παίκτες που έχουν αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια και παίρνουν μεταγραφή στο εξωτερικό.
Με αφορμή τον δανεισμό του 17χρονου τερματοφύλακα Φώτη Ψεύτη στη Μίλαν, το Onsports μίλησε με τον υπεύθυνο των ακαδημιών του Αστέρα Τρίπολης Χρήστο Νικολάου, ο οποίος αποκάλυψε το… μυστικό της επιτυχίας στις ακαδημίες.
«Θα σου πω το μυστικό της επιτυχίας. Δουλειά, συνέπεια και συνέχεια. Υπάρχει οικογενειακό κλίμα, εμπιστοσύνη και στήριξη στα παιδιά, αλλά και αξιοκρατία», τόνισε αρχικά ο Νικολάου και ανέλυσε τη φιλοσοφία της λειτουργίας των αρκαδικών τμημάτων υποδομής:
«Όλα ξεκινούν από την πίστη που έχει στο πλάνο των ακαδημιών η ιδιοκτησία. Οι Γιάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος έχουν κάνει μια σοβαρή επένδυση στα τμήματα υποδομής και τα στηρίζουν. Μάλιστα, έχουν ξεκαθαρίσει πως στόχος δεν είναι η κατάκτηση πρωταθλημάτων, αλλά η ανάδειξη ταλέντων. Το δεύτερο σημείο είναι η σωστή καθοδήγηση που υπάρχει από την πλευρά της διοίκησης. Τρίτο στη σειρά είναι η σωστή και μεθοδική δουλειά που γίνεται και τέταρτο το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει, με τα παιδιά να νιώθουν άνετα».
Η μεθοδική δουλειά στις ακαδημίες του Αστέρα ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από σωστές προπονήσεις. Όπως μας εξήγησε ο Χρήστος Νικολάου, σε κάποιους τομείς η ομάδα της Τρίπολης βρίσκεται πιο μπροστά από τις υπόλοιπες ομάδες. «Στον Αστέρα γίνεται αξιολόγηση του κάθε νεαρού ποδοσφαιριστή με όλες τις επιστημονικές μεθόδους. Γίνονται γονιδιακοί έλεγχοι, διατροφικά και αθλητικά τεστ και έτσι εξατομικεύεται η ένταση στην προπόνηση. Βλέπουμε ποιοι παίκτες έχουν χαμηλή αποκατάσταση και ποιοι υψηλοί, προσαρμόζοντας έτσι το πρόγραμμα των προπονήσεων, τόσο ατομικά όσο και σε επίπεδο ομάδων. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γίνεται μυοσκελετική αξιολόγηση 54 σημείων και γνωρίζουμε έτσι τα πάντα για τον νεαρό αθλητή και που πρέπει να δουλέψουμε για να βελτιωθεί, αλλά και να αποφύγει τους τραυματισμούς. Τα τεστ DNA τα στέλνουμε και γίνονται στο Λονδίνο.
Στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτών των τεστ, των εργομετρικών κα μυοσκελετικών μετρήσεων μας βοηθά και ο επιστημονικός σύμβουλος των ακαδημιών του Αστέρα, Γιώργος Καχριμάνης. Έτσι γνωρίζουμε τα πάντα για κάθε αθλητή που έχουμε στην ακαδημία μας».
Το κομμάτι της προπόνησης και των μετρήσεων όμως δεν είναι το μόνο. «Δεν μας ενδιαφέρει μόνο ο αθλητής που έχουμε στις ακαδημίες, αλλά και η γενική του πρόοδος. Είναι γεγονός ότι όλα τα παιδιά δεν θα ακολουθήσουν καριέρα στο ποδόσφαιρο. Εμείς βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις οικογένειες των παιδιών και βλέπουμε και την πρόοδό τους στο σχολείο. Αν κάποιο παιδί δεν τα πάει καλά, προτείνουμε να πάει στο ΕΠΑΛ και όχι στο γενικό λύκειο, προκειμένου να μη δυσκολευτεί και να καταφέρει να μάθει μια τέχνη που θα τον βοηθήσει αργότερα στη ζωή του».
Οι παίκτες που έχουν αναδειχτεί από τις ακαδημίες του Αστέρα
Στη συνέχεια ο Νικολάου απαρίθμησε τους παίκτες που έχουν… πετύχει, προερχόμενοι από τα τμήματα υποδομής του Αστέρα Τρίπολης. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει… αυξητική τάση και ούτε λίγο ούτε πολύ, 19 παίκτες κάνουν καριέρα στο ποδόσφαιρο. Εξάλλου, μπαίνοντας στα γραφεία της ακαδημίας, υπάρχουν οι φωτογραφίες των παιδιών αυτών που αναδείχτηκαν, με αυτή του Ψεύτη να αναμένεται να προστεθεί άμεσα.
«Από τους πρώτους παίκτες που βγήκαν από την ακαδημία, ήταν ο τερματοφύλακας Νίκος Γιαννακόπουλος, ο οποίος πήγε στην Ουντινέζε και επέστρεψε στην Ελλάδα, αγωνιζόμενος σε ομάδες της Super League. Ο επίσης τερματοφύλακας Γιώργος Γεωργακόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του από τις μικρές ομάδες του Αστέρα, έπαιξε στην πρώτη ομάδα και συνέχισε σε ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής. Ο Γιάννης Κώτσιρας, ο οποίος έφτασε να παίξει και στην Εθνική, ξεκίνησε από τις ακαδημίες. Το ίδιο και ο Χρήστος Τασουλής, ο οποίος σπουδάζει να γίνει γυμναστής, παράλληλα, με την καριέρα του στον Αστέρα.
Από τις ακαδημίες του Αστέρα πέρασε και ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος αποκτήθηκε από τη Δήμητρα Τρικάλων, έπαιξε στην πρώτη ομάδα και μετά πήρε μεταγραφή στην Καϊζερσλάουτερν και πλέον είναι διεθνής και παίκτης του Ολυμπιακού. Η πορεία και η εξέλιξη των Τάσου Μπακασέτα και Δημήτρη Κουρμπέλη μιλά από μόνη της, ενώ πρόκειται για πολύ καλούς χαρακτήρες.
Ο Ίγκορ Σίλβα από τις ακαδημίες πήγε στην πρώτη ομάδα του Αστέρα και πήγε στον Ολυμπιακό, από όπου πωλήθηκε στην Όσιγιεκ. Ο Τάσος Δουβίκας, που πλέον αγωνίζεται στον ΝΠΣ Βόλος, έκανε αίσθηση στις ακαδημίες του Αστέρα, ενώ ο τερματοφύλακας Αντώνης Τσιφτσής και οι αμυντικοί Γιάννης Χριστόπουλος, Γιώργος Αντζουλάς αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα. Ο Χριστόπουλος δοκιμάστηκε το καλοκαίρι στην Κόρτραϊκ, ενώ ο Αντζουλάς έπαιζε δανεικός στην ομάδα Νέων της Φιορεντίνα. Ο Γιώργος Κυριακόπουλος πήγε δανεικός στη Σασουόλο, η οποία το καλοκαίρι ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του. Ο Νίκος Μιχελής πήρε μεταγραφή για τη Μίλαν, ενώ τώρα ο 17χρονος τερματοφύλακας Φώτης Ψεύτης, που αγωνιζόταν στην Κ17 και Κ19 συμφώνησε να πάει δανεικός στους «ροσονέρι».
Στην πρώτη ομάδα του Αστέρα Τρίπολης βρίσκονται ακόμα οι Άλι Μπάμπα, Τόμπι Αλάγκμπε, Παναγιώτης Τζίμας και Αλέξανδρος Κάρδαρης, που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους να κάνουν καριέρα».
Τέλος, ο Νικολάου σημείωσε πως πλέον ο Αστέρας δεν παίρνει στις μικρές ηλικίες παίκτες που… αφήνουν οι μεγάλες ομάδες, αλλά αποτελεί ιδανικό προορισμό για νεαρούς ποδοσφαιριστές. «Μας προτιμούν οι παίκτες και οι οικογένειές τους, καθώς εκτιμούν τον τρόπο δουλειάς μας γιατί τα αποτελέσματα πλέον φαίνονται. Και η δουλειά μας στα τμήματα υποδομής φαίνεται σε κάθε παιχνίδι των μικρών πρωταθλημάτων. Είδατε όλοι το εκπληκτικό γκολ που πέτυχε ο Μιχόπουλος το Σάββατο στο ματς Νέων του Αστέρα με τον Απόλλωνα. Είναι μια δουλειά συνολική, όλων των ανθρώπων που εργάζονται στις ακαδημίες, προπονητών, γυμναστών, φυσιοθεραπευτών, που συμβάλλουν στην ανάδειξη των ποδοσφαιριστών».